Kultura i prosvjeta 09.02.2019. 10:15. Zadnja izmjena: 09.02.2019. 10:15.

Svečanost

20 godina Srednje škole Prelog

U prepunoj dvorani Doma kulture u Prelogu posebno je svečano obilježeno 20 godina postojanja Srednje škole Prelog. Kroz snimljeni film istaknuti su počeci stvaranja ove važne obrazovne institucije za donje Međimurje koju je prve godine pohađalo tek stotinjak učenika u 4 razredna odjela. Danas je to moderna srednja škola sa statusom regionalnog lidera među ugostiteljskim školama, sa 19 razrednih odjeljenja, 290 učenika i 64 djelatnika.

- Na početku smo bili jedina škola u Međimurju  koja je imala ugostiteljski program. Danas smo škola koja provodi eksperimentalni program „Škola za život“ zahvaljujući kojem smo nabavili nastavne materijale i opremu, jedna smo od tek 8 škola nositelja Erasmus+ povelje u strukovnom obrazovanju, naših 120 učenika obavljalo je praksu u Njemačkoj, Francuskoj, Latviji, Sloveniji i na Malti. Misija da djelujemo lokalno, a razmišljamo globalno potvrđuje brojne suradnje na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini na što smo izuzetno ponosni. Također, osluškujemo i prilagođavamo se potrebama tržišta rada., - rekao je ravnatelj srednje škole Prelog Tomislav Gregur te najavio novi program od iduće školske godine kada će biti jedina hrvatska srednja škola sa zanimanjem pivara.

Monsinjor Josip Mrzljak u svojoj je čestitci istaknuo je kako svaka osoba uči cijeli život, a škola odgaja mlade ljude da budu bolji, poduzetniji, inovativniji. Srednja škola Prelog upravo se time ističe. - Nema tjedna u godini, kada učenici Srednje škole Prelog nisu postigli vrhunske rezultate. Kontinuirano u sinergiji sa Turističkom zajednicom Međimurske županije, ali  i grada Preloga kreiraju turističku priču, osmišljavaju nove proizvode, a to je upravo onaj dio mozaika grada Preloga s kojim se posebno ponosimo. Čestitam Vam na prvih 20 godina!, rekao je gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Međimurski župan Matija Posavec čestitavši na značajnom jubileju istaknuo je kako je obrazovanje najvažniji nacionalni resurs i osnovni preduvjet za društveni razvoj dok je ministrica Blaženka Divjak pohvalivši sva ulaganja i pristup obrazovanju u Međimurju naglasila je kako je Srednja škola Prelog  „primjer škole za život, ovo je škola koja brine o zajednici i zajednica brine za nju. Provodeći razne projekte, povezujući se s obrazovnim institucijama diljem Europe, rezultatima, ulaganjem u kvalitetu i uvođenjem novih smjerova, dio ste obrazovanja 21. stoljeća. Čestitam Vam na svim uspjesima u prvih 20. godina postojanja“.

Sadržaj svečane akademije pripremili su učenici Srednje škole Prelog, a u umjetničkom programu sudjelovali su Barbara Zadravec, zbor Srednje škole Prelog i Dorian Gašparlin na klaviru.