Kultura i prosvjeta 29.10.2016. 09:41.

Koreografirani folklor

23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održan u Čakovcu

Najuspješnija amaterska ostvarenja u kategoriji koreografiranog folklora 15. su se listopada na 23. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina predstavila u čakovečkom Centru za kulturu. Osim u Čakovcu, susret će se u kategoriji izvornog folklora 12. studenog održati i u Koprivnici.

Navikli smo da koreografirani folklor dolazi iz gradova i većih mjesta gdje do izražaja dolaze autorska ostvarenja. Simetrija i stilizacija na pozornici odlike su koreografija u takvim izvedbama. Izvrni se folklor tiče seoskih izvornih skupina i manjih obrada, odnosno, prilagodbe folklora za pozornicu, pojasnio je razliku dr.sc. Tvrtko Zebec, član stručnog povjerenstva koje je u Čakovcu odabralo najbolje folkloraše.

Sudjelovanje na ovogodišnjem susretu 22 ansambla i skupine izborili su na županijskim smotrama i samostalnim pregledavanjem. Večer koreografiranog folklora otvorili su članovi dječje sekcije Kulturno - umjetničke udruge Zasadbreg, pobjednici ovogodišnjeg Festivala dječjeg folklora Hrvatske u Kutini. U kategoriji koreografiranog folklora nastupili su Kulturno - umjetnička udruga Seljačka sloga iz Nedelišća, Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice, Kulturno - umjetničko društvo Dalmacija iz Dugog Rata, KUD Petar Preradović iz Đurđevca, Varaždinski folklorni ansambl, KUD Nova zora iz Donje Lomnice, KUD Sv. Juraj iz Draganića i KUD Dika iz Slatine.

Gosti iz Bosne i Hercegovine, KUD Rudine iz Livna

Gosti programa, KUD Rudine župe Vidoši iz Livna u Bosni i Hercegovini, domaćoj su se publici predstavili napjevima i kolima livanjskog kraja te običajima sela i čobanovanja. Najboljima su proglašeni folkloraši KUD-a Sveti Juraj iz Draganića. Druga nagrada Hrvatskog sabora kulture otišla je u ruke KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice, a treća KUD-u Dika iz Slatine.

Uz potporu Ministarstva kulture, susret je održan u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice hrvatskih kulturno - umjetničkih udruga Međimurske županije, a uz pokroviteljstvo Međimurske županije i Grada Čakovca.