Kultura i prosvjeta 16.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

6. ŽUPNA BICIKLIJADA ŽUPE DRAŠKOVEC – DONJI KRALJEVEC

Podravskim putevima starine i umjetnosti

 

Minule nedjelje podravskim putevima krenulo je ukupno 54 biciklista iz župe Draškovec-D.Kraljevec.  Puni energije, pozitivizma i s osmijehom na licima krenulo se uz rijeku Dravu, prema D.Dubravi, a onda skrenulo prema podravskom mjestu Rasinja, 10 km smješteno zapadno od Koprivnice. Ondje je župnik župe Draškovec , vlč. Matija Vonić službovao 90-tih godina. Razgledala se crkva sv.Križa, oronuli dvorac baruna Inkeya iz 19.stoljeća, zatim rasinjsko jezero te galerija slika i starih predmeta u tom mjestu. Župnik Vonić kod svake je stanke ispričao kako povijesne činjenice, tako I priče vezane za ovaj kraj, barune , ujedno i ljude s kojima je ovdje živio i radio.

 

Inače, na površini od desetak hektara nalazilo se nekoć vlastelinsko sjedište u Rasinji. Bio je to sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem. Gotovo dva stoljeća Rasinja je bila u posjedu plemićke obitelji Inkey de Pallin. Nažalost, danas je poprilično zapušteno i imanje, i dvorac i perivoji. Već pomalo umorne, žedne i gladne bicikliste dočekalo je veliko gostoprimstvo i srdačnost obitelji Gudan na njihovom seosko-turističkom imanju. Iz priloženih fotografija može se vidjeti okrepa i ugodni odmor u predivnom eksterijeru i interijeru. Pri kraju dana, u predvečerje stiglo se i  do malog mjesta Kutnjak gdje se razgledala galerija umjetnika Zvonimira Krancelbindera koji je ujedno oslikao  kapelu sv.Florijana u D.Kraljevcu.

 

Već za mraka stigli su biciklisti u svoja mjesta, domove, dobro raspoloženi, iako umorni ali puni optimizma i energije za početak novog radnog tjedna. (Danijela S.Lengelić) 

Izvor: 3151