Kultura i prosvjeta 06.01.2017. 11:20.

Sjednica

70 godina djelovanja Zajednice tehničke kulture

Scheierova je zgrada 17. prosinca bila mjesto okupljanja zaljubljenika u tehničku kulturu. Tijekom cjelodnevnih radionica, koje su organizirane kako bi se aktivnosti Zajednice tehničke kulture Međimurske županije približile mladima, okupio se velik broj onih koji su se u ovo područje zaljubili davnih dana, ali i mladih snaga koje će nastaviti njihov dugogodišnji rad.

Djeca i mladi mogli su sudjelovati u radionicama iz područja zrakoplovnog i raketnog modelarstva, maketarstva, mjerenja, elektronike, robotike, programiranja ili nastajanja animiranog filma. Prije svečane sjednice kojom je obilježeno sedam desetljeća organiziranog djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture, otvorena je izložba Svjetla prošlost fotografa i astronoma amatera Zorana Novaka. Na svečanoj sjednici istaknuto je da se kao početak organiziranog bavljenja tehnikom u Međimurju smatra 23. prosinca 1946. godine kada je uz pomoć Narodnooslobodilačkog odbora Kotara Čakovec osnovana Prijemna radio sekcija, preteča današnjeg Radiokluba Međimurje. Udruge koje se danas bave različitim područjima tehničke kulture okupljene su u Zajednicu tehničke kulture MŽ koja broji 16 članica, te u Zajednicu tehničke kulture Grada Čakovca, s devet udruga. O brojnim uspjesima članova Zajednice govorio je njezin predsjednik Željko Medved koji je istaknuo da bi postignuti rezultati trebali biti praćeni većom financijskom podrškom i otvaranjem doma tehnike. Prikazana su i dva filma Foto-kino kluba Ivanovec te Škole animiranog filma Čakovec.

Podijeljene su povelje ljudima koji su promovirali tehničku kulturu: Franji Beloviću iz Oldtimer kluba Međimurje, Dejanu Drabiću iz Mladih informatičara Strahoninca, Lidiji Hržić iz Zmajskog kluba Rode Prelog, Vladimiru Vinku iz Radio kluba Međimurje, Draženu Novaku iz Nautičkog kluba Labud Prelog, Leonardu Beloviću iz Aerokluba Međimurje, Radovanu Petkoviću iz Foto- kino kluba Ivanovec, Goranu Plehu iz Društva pedagoga tehničke kulture MŽ-a, Jeleni Tuksar iz Radio kluba Međimurje, ravnatelju Tehničke škole Čakovec Draženu Blažeki i predsjedniku Zajednice tehničke kulture MŽ-a Željku Medvedu.