Kultura i prosvjeta 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

95. rođendan Jože Horvata

Svjetski putnik, književnik i moreplovac Joža Horvat u svom domu na zagrebačkom Medveščaku 54 proslavio svoj 10. ožujka 95. rođendan. Među mnoštvom čestitara, bili su i Međimurci - Blaženka Novak i David Vugrinec, predstavnici Međimurske županije.
Dva dana poslije, u čestitarske pohode došli su mu predstavnici Općine Kotoriba, Jožinog rodnog mjesta. Predvodio ih je općinski načelnik Ljubomir Grgec uz kojeg su bili njegov zamjenik Dobriša Zvošec i općinski vijećnik Vinko Horvat. Jožinih 95 ljeta proslavili su uz rođendansku tortu naručenu slavljeniku i njima u čast.
Na simboličnoj slastici bio je mornar Popaj i napuštena lađa.
- Neka njome Joža i dalje plovi - našalila se njegova supruga Renata. U zahvali za dolazak, darove i čestitke Joža je rekao:
- Ova skromna svečanost neka se ponovi, ne smijemo posustati, moramo skupiti snage za sutrašnjicu i nove rođendane - rekao je slavljenik dodavši kako ga je ovaj rođendan posebno obogatio bujicom priznanja koja je dobio.
- Kao nikada do sada, nisam imao toliko čestitara, nikada nisam doživio takav interes medija.
To su pokazatelji i ocjene moga rada i moga priloga kulturi Hrvatske, pokazali su kako do sada nisam badava živio - dodao je.
Rekao je kako su mu, uz onu predsjednika države Ive Josipovića, najdraže čestitke pristigle iz Međimurja, pogotovo iz njegove rodne Kotoribe.
Novi susret Jože Horvata i Međimuraca dogovoren je za 19. ožujka, kada će u čakovečkoj Knjižnici i čitaonici Nikola Zrinski s početkom u 18,30 sati biti priređena promocija 11. izdanja romana Besa. Dan poslije, Joža će u pratnji svojih čakovečkih domaćina obići Međimurje.
Po njegovoj želji, bit će to oni dijelovi u kojima još nije bio, no to ne znači da neće navratiti u svoje rodno mjesto.
M. Grubić

Izvor: 2864