Kultura i prosvjeta 01.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

ACT-ove radionice o civilnom društvu za osobe s invaliditetom

Autonomni centar- ACT u sklopu projekta “Volontiranje – prilika za nove kompetencije”, trenutno provodi devetodnevni ciklus radionica za osobe s invaliditetom na temu volonterstva, neprofitnog menadžmenta i poduzetničkih vještina koje će se do kraja listopada održavati u Tehnološko inovacijskom centru. Opći cilj ovog projekta je podržati socijalnu inkluziju i povećati zapošljivost osoba s invaliditetom koristeći potencijal volonterstva kao priliku za profesionalni i osobni razvoj.

Edukacije se paralelno provode u cijeloj Hrvatskoj, za što je zaduženo 5 partnerskih organizacija: Autonomni centar iz Čakovca, Udruga Mi iz Splita, Volonterski centar Zagreb, Udruga Smart iz Rijeke te Volonterski centar Osijek koji je i nositelj projekta. Nakon što sudionici prođu intenzivnu edukaciju o radu organizacija civilnog društva, socijalnom poduzetništvu i pisanju projekata, dobit će svoje mjesta za volontiranje o udrugama s područja Međimurske i Varaždinske županije. Posebna pažnja bit će posvećena kreiranju volonterskih programa kroz koje će sudionici edukacija moći iskoristit sve svoje potencijale: usvojeno znanja, vještine i želju da doprinesu razvoju udruge.

Na dosad provedenim radionicama osobe s invaliditetom pokazale su vrlo visoku razinu motivacije za učenje, a nakon toga i uključivanje u rad udruga ponajprije kao volonteri. Osim toga, svima je želja postanu konkurentniji na tržištu rada te da čim skorije dobiju i plaćeni posao. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije kroz Europski socijalni fond. 

Izvor: 3153