Kultura i prosvjeta 02.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Antiratna kampanja na književnom klubu udruge ACT

"Dana 4. srpnja 1991. u vrtu birtije "Zagorka" (ugao Držićeve i Proleterskih brigada) grupica aktivistica i aktivista Zelene akcije odlučila je pokrenuti Antiratnu kampanju. Sutradan je Zoran Oštrić sročio Povelju. Ubrzo ju je potpisalo preko 20 organizacija. Što iz Hrvatske, što iz Srbije i Makedonije (spisak postoji). Uz Zelenu akciju inicijator je bilo i Društvo za unapređenje kvalitete života." (Zlatko Pejić)"

 

Ovom rečenicom iz jedne od kronologija Antiratne kampanje, pisane tijekom 1996. godine, navodi se početak organiziranja pokreta koji je obilježio nastajanje modernog građanskog društva u Hrvatskoj. Važnost antiratnog aktivizma na ovim prostorima ponajviše se očitovalo kroz Antiratnu kampanju Hrvatske čije je djelovanje snažno obilježilo vrijeme od početka devedesetih naovamo. Utjecaj ARK-a na taj razvoj još nije sustavno obrađen i primjereno valoriziran. Kao gosti na predavanju o Antiratnoj kampanji, sudjelovat će Nikola Mokrović, arhivist Documenta Zagreb - Centar za suočavanje s prošlošću i Vesna Janković, koja je tijekom dugog aktivističkog angažmana sudjelovala u pokretanju niza inicijativa, među kojima su najznačajnije Svarun, Antiratna kampanja, ARKzin i Autonomna tvornica kulture – Attack.

 

Nikola Mokrović jedan je od urednika knjige 'Neispričana povijest - antiratna kampanja 1991.-2011.' a također ćemo predstaviti i dvije nove knjige u izdanju Documente. Prva je knjiga Bojan Bilića, 'Borile smo se za vazduh: (Post)jugoslavenski antiratni aktivizam i njegovo nasljeđe' a druga suradnja Bojana Bilića i Vesne Janković imenom 'Opiranje zlu: (Post)jugoslavenski antiratni angažman'

 

Književni klub održat će se u utorak, 6.10.2015., u 19 sati, u prostoru Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 (zgrada Starog Hratsa, prvi kat).

 

Izvor: 3153