Kultura i prosvjeta 23.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 07.09.2017. 09:28.

Likovno udruženje Čakovec

ARTELJE: Škola crtanja i slikanja

Sekcija Likovnog udruženja Čakovec pod nazivom Artelje smjestila se na drugi kat Millenium centra Čakovec gdje i ove godine organiziraju Školu crtanja i slikanja. - Sve je započelo upitima u LUČ postoje li kakve likovne radionice gdje se ljubitelji likovne umjetnosti mogu amaterski baviti onime što vole. Tako smo počeli s kreativnim radionicama na kojim je u početku bilo 15-ak zainteresiranih. Malo po malo došli smo do 50 polaznika Škole, a ta brojka neprestano raste pridruživanjem novih članova. Ovo je već 8. generacija polaznika Škole koji su ove godine podijeljeni u pet grupa, govori o Školi crtanja i slikanja predsjednik LUČ-a Toni Fažon. Ana Golubić Brozović voditeljica je radionica za školski uzrast, dok Veljko Posavec vodi grupe za odrasle.

– Djeca kroz igru uče osnovne likovne pojmove, a kad crtaju i slikaju pričam im o zabavnim činjenicama iz povijesti umjetnosti koje potiču dječju maštu i o raznim umjetnicima. Kroz godinu ćemo proći sve tehnike likovnog, od jednostavnijih prema složenijima, kazala je Golubić Brozović. Za djecu polaznike koji dolaze iz svih krajeva Međimurja kaže da su svi redom talentirani, a oni za učiteljicu nemaju negativnih riječi. - Učiteljica je super, kaže jedan od polaznika Rafael Šimunić dok Leo Šajnović dodaje da je najbolja. – Ovdje sam se upisala jer svi kažu da jako lijepo crtam i mogla bih crtati cijeli dan. Doma imam već hrpu svojih radova, kazala je Elena Frančić.

Isto kao i školska djeca rade i odrasli, od jednostavnijeg prema složenijem. – Osmislim tehniku, odnosno motiv često vezan uz neki umjetnički pravac ili umjetnike, te uz opuštenu atmosferu nastojim prenijeti svoje znanje na polaznike.Napredak se kod onih koji su duže u Školi crtanja i slikanja vidi, kaže Posavec koji je završio likovnu akademiju pa usmjerava i pomaže mladima koji žele upisati fakultet umjetničkog smjera. Svaka grupa okuplja se jednom tjedno po sat i pol, neki zbog učenja nečeg novog, drugi zbog opuštanja ili pak im je crtanje i slikanje zanimljivi hobi. – Ono što smo pokretanjem Škole htjeli – educirati djecu i odrasle likovnoj umjetnosti, to smo i postigli, a danas imamo nove ideje i plan za proširenjem rada Artelja. Polaznicima nudimo dobru radnu atmosferu, stručne voditelje Anu i Veljka koje moram pohvaliti te prostor za sve one koji žele naučiti nešto novo, kazao je Fažon.

Ako crtate doma, volite slikanje i likovni pridružite se veselom društvu na drugom katu Millenium centra i proširite svoje znanje radeći u ugodnom okruženju Arteljea. Kod njih su svi dobrodošli.