Kultura i prosvjeta 21.07.2016. 12:31. Zadnja izmjena: 21.07.2016. 12:39.

Likovna kolonija

Bajke i nadrealno iz kista Vladimira Meglića možete doživjeti u Muzeju Međimurja do 4. rujna

Programi šeste Umjetničke kolonije Štrigova započeli su izložbom ulja na platnu Vladimira Meglića u Muzeju Međimurja Čakovec. Vladimir Meglić rođen je u Donjem Pustakovcu, a na drugoj samostalnoj izložbi u Čakovcu predstavio se presjekom svojih radova nastalih u trideset godina plodonosnog stvaralaštva.

Nemam velike pomake u radu nego stvari postupno rastu i mijenjaju se, a ja puštam da se promjene događaju spontano, pojasnio je Vladimir Meglić.

Meglić je jedan od naših priznatijih slikara, a poseban je po svojoj djelomičnoj ikonografiji i karakterističnom pristupu figuralnom slikarstvu koje je koloristički ekspresivno, rekao je povjesničar umjetnosti Krunoslav Kamenov koji je otvorio izložbu, pritom dodavši da je kolorističko slikarstvo Vladimira Meglića doista posebno.

Uglavnom sakralni motivi prerađeni su na drugačiji način, putem slikareva osobnog doživljaja vjere.

Posljednjih godina zaokuplja me tema posljednje večere koju sam ovdje prikazao samo stolicama, bez apostola. Klasičnu ikonografiju tumačim na neki svoj, drugačiji način, objasnio je Meglić. Teme njegovog stvaralaštva kreću se od mitologije, preko biblijskih tema, sve do djetinjstva u Međimurju, o čemu svjedoči najčešći motiv koji se ponavlja na gotovo svakoj slici - štokrlin.

To je običan stolac bez naslona s kojim sam se igrao kao dječak, slušajući priče svog djeda, prisjetio se Meglić koji na slikama često dočarava i ambijent međimurskih mjesta kroz koje je prolazio za vrijeme školovanja. Meglić je vrlo rano, još u osnovnoj školi, znao da se želi baviti slikarstvom, a gradio se do završetka Akademije 1986. godine.

Vrlo brzo uspio je stvoriti svoj prepoznatljiv stil koji posljednjih godina, uz prepoznatljive guste nanose boja, postaje žešći i koloristički slobodniji. Autorova sloboda najvidljivija je u obradi kompozicija. Boje bira subjektivno, ne poštuje pravila perspektive, ni proporcije pa, zbog neobičnih efekata, djela podsjećaju na bajke i nadrealno.

Tri desetljeća umjetničkog djelovanja Meglića su stavila u fokus ovogodišnje Likovne kolonije kojoj je on jedan od osnivača. Uz izložbu u Čakovcu koja ostaje otvorena do 4. rujna, domaća je publika imala prilike pogledati i izložbu sakralnih motiva u Prelogu, vitraja i mozaika u rodnom mu Donjem Pustakovcu i radove na papiru u Štrigovi.