Kultura i prosvjeta 24.10.2017. 12:00. Zadnja izmjena: 24.10.2017. 12:00.

Pjev napuštenog djeteta

Barbara Matulin priprema prvu zbirku pjesama

'Od jada sam počela

pjesme pisati,

Jer premalo bi papira bilo

baš sve narisati'

Iz uvodnih stihova pjesme Životni put nazire se sadržaj zbirke pjesama Jadikovke napuštenog djeteta koju priprema 51- godišnja Barbara Matulin iz Donjeg Vidovca. U zbirci će biti sabrano devedeset pjesama, uglavnom autobiografskog karaktera.

– Sjećanja su to na moje tužno i čemerno djetinjstvo, a samo neke od njih imat će šaljivu notu, kaže naša sugovornica.

Prije nešto više od godinu dana osjetila je potrebu da iz sebe izbaci bol, akumuliranu još od djetinjstva... od njezine četvrte godine života. Tad joj je u rodnom Podturnu umrla sestra Anica, a roditelji su se rastali. Ona je pripala ocu s kojim je imala patnički život, pa ju je majka, da joj uskrati te patnje, naprosto ukrala ocu da bi poslije shvatila da ni ona nije sposobna brinuti se o njoj te ju je preuzeo Centar za socijalnu skrb u Čakovcu koji ju je potom dodijelio udomiteljskoj obitelji Šajn u Donjem Vidovcu: Terezija i Andrija Šajn nisu imali vlastite djece pa im je Barbara došla kao melem na ranu. Sjeća se Barbara kako je tek tada počeo njezin život, život kada je polaskom u školu shvatila što znači obiteljska ljubav i toplina. I kada je zasnovala vlastitu obitelj, život je nije mazio jer je suprug Ivan gotovo 25 godina zapostavljao svoju obitelj i brak u kojem su rođene dvije djevojčice: Ivana, kojoj je danas 30 godina, i Anica kojoj je 28 godina. Srećom već devet godina u njihovom braku vlada sklad te Barbara i njezin suprug nadoknađuju izgubljeno vrijeme.

- Suprugu sam u teškim trenucima života postavila ultimatum... kada je naša prva kćer bila pred udajom. Ili - ili!, rekla sam.

Kaže da je tijekom života nakupila "blata" koje sada želi pretočiti u stihove koji će je učiniti ponosnom.

Neke od svojih pjesama je pročitala na manifestaciji Dani zlata i starih zanata, održanoj nedavno u D. Vidovcu. Pjesme je čitala i njezina mlada sumještanka Lora Rebrek.

Još ne zna kada će zbirka ugledati svjetlo dana.

- Bit će to kad skupim 6.000 kuna koliko je potrebno za 500 primjeraka, kaže naša sugovornica i zahvaljuje dožupanu Josipu Grivecu na potpori.