Kultura i prosvjeta 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

BELICA: Ugostili prijatelje iz Rumunjske

Od 2. do 11. svibnja učenici i nastavno osoblje Osnovne škole Belica imali su goste iz Rumunjske, učenike iz Scoala Gimnaziala “Gheorghe Lazar” iz grada Zalau, koji su u Belicu došli u okviru velikog europskog projekta ciljanog na stvaranje čvrstih veza u generacijama kojima pripada budućnost Europe. Učiteljica engleskog jezika Ivana Pavlic kaže da je, stjecajem okolnosti, postala realizatorica projekta jer učiteljice Marina Đura i Aneta Horvat, koje su započele projekt, iz osobnih i obiteljskih razloga duže su odsutne, a sve je počelo slučajnim noćno-virtualnim susretom učiteljica Claudije Margarete Radu i Marine Đure:
- Naziv našeg projekta je Empowering Youth Through Media (osnaživanje mladih putem medija), a dio je Comenius potprograma u programu za cjeloživotno učenje svih uključenih u predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.
Osnovni cilj projekta je proširiti znanje i razumijevanje mladih o raznolikostima europskih kultura i obrazovnih sustava te realizacijom mobilnosti učenika i učitelja. Radni jezik projekta i jezik komunikacije je engleski. Tijekom školske godine obrađivali smo razne teme iz područja medija, govorili o tradicionalnim i modernim medijima, oglašavanju i reklamiranju, izrađivali smo novinske i TV reklame, stop animacije, aktivno bili uključeni na e-Twinning portalu i TwinSpaceu, uređivali svoj blog, a najvažnija aktivnost bila je organizacija posjeta naših gostiju iz Rumunjske.
Ugostili smo ih, pokazali im ljepote naše domovine na izletima po Međimurju i šire, sve do našeg mora te ih upoznali kako se provodi nastava u školi.
Djeca su zajedno pratila nastavu hrvatskog i engleskog jezika, likovne i glazbene kulture i geografije te išla na terensku nastavu u Murščak. Osnovci iz Rumunjske bili su gosti u obiteljima svojih vršnjaka, a ugostili su ih Ariana Belec, David Baranašić, Azra Ružić, Marta Hajdarović, Alen Hajdarović, David Kolarić, Luka Laptoš, Anamarija Kovačec, Karolina Križaić, Vanessa Lovrenčić, Anna Braniša i Karlo Habijan. (MB)

Izvor: 3082