Kultura i prosvjeta 30.04.2019. 23:00. Zadnja izmjena: 30.04.2019. 23:00.

Graditeljska škola Čakovec

Bivši učenici izlagali uz bok svojim profesorima

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec nedavno je otvorena izložba radova profesora i bivših učenika Graditeljske škole Čakovec pod nazivom Ishodište poliperspektivnosti – susret učitelja i učenika. Osim radova u tradicionalnim likovnim tehnikama njome su prikazani i arhitektonski, inženjerski i multimedijski projekti trideset autora, od čega sedam profesora te 23 rada njenih bivših učenika. Izložbom se pokušalo pokazati mnoštvo sadržaja koje Škola nudi svojim polaznicima, ali i odgovoriti na pitanje što se s učenicima događa po završetku obrazovanja, rekla je u uvodnoj riječi svečanosti otvorenja izložbe njena kustosica Tanja Karas, mag.hist.art.

-Mislim da smo odgovarajući na to pitanje uspjeli ispričati lijepu priču o tome da ih čeka svijetla budućnost, neovisno jesu li se odlučili nastaviti studij kao arhitekti, likovni pedagozi, akademski slikari ili kipari ili su izabrali neki drugi put. Mnogo je uspješnih mladih završilo Graditeljsku školu i bilo bi ih gotovo nemoguće sve predstaviti ovakvom izložbom. Zato su izloženi radovi samo oni koji su školu završili u posljednjih pet godina.  Neki od autora izlažu prvi puta, ali neka od imena još će se susretati, rekla je na kraju izlaganja.

Ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić istaknuo je da izložba daje novi pogled na Školu. - Volim kazati da je to Škola s dušom, u kojoj nije dovoljno samo imati znanje, već i talent i razvijati ga, pa se i u ovoj izložbi to može prepoznati. Ona daje mogućnost da se malo priviri u bogatstvo duše svih onih koji izlažu, a i u svijet Škole, da se vidi da ona nije samo strukovna škola nego i škola koja stvara umjetnike, i to generacijama, dodao je Ladić. Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak, a svečanost otvorenja popraćena je kraćim recitalom učenika Graditeljske škole koji su uz pomoć profesorice hrvatskog jezika Emilije Kovač izveli izreke poznatih ljudi iz svijeta kulture i umjetnosti. Izložba se može razgledati do 6. svibnja.