Kultura i prosvjeta 10.08.2018. 14:11. Zadnja izmjena: 11.08.2018. 08:35.

Tradicija

Bogat program Rokova u Draškovcu

Hodočasnička tradicija u Draškovec, zavjetnoj crkvi svetoga Roka nastavlja se i ove godine, manifestacijom Rokovo u Draškovcu, koja će se održati od 13. do 16. kolovoza. Svakog će se dana služiti sveta misa od 19 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka, a Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Josip Drvoderić, župnik u Goričanu.

U ponedjeljak, 13. kolovoza, predstavit će se knjiga prof. emer. Stjepana Hranjeca Međimurska narodna, katolička običajna baština, a u utorak, 14. kolovoza, predavanje pod nazivom Što je svetom Roku značio pas održat će prof. dr. sc. Damir Žubčić. Na sam blagdan sv Roka moći će se razgledati izložba Čovjekov najvjerniji prijatelj – pas.

Na Rokovo, u četvrtak, 16. kolovoza, jutarnja misa bit će u 7:30, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9 sati, a predvodit će je pater Lujo Jeđut. U 10:40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika biciklista i bicikala, blagoslov životinja i blagoslov kruha, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka.

U popodnevnim satima, s početkom u 14 sati, održat će se Draškovski sejem, uz izložbu cvijeća i suvenira, mjerenje tlaka i šećera u krvi. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17 sati.