Kultura i prosvjeta 24.07.2016. 10:21. Zadnja izmjena: 25.07.2016. 07:34.

Pod mentorstvom Leonarda Belovića

Braća Tomislav i Ivan Belović te Andrija Skoko zauzeli prva tri mjesta u raketnom modelarstvu

Majstori predvođeni Leonardom Belovićem već godinama nižu uspjehe

Već dugo vremena nižu nemale uspjehe, no, kako sam priznaje njihov voditelj i spiritus movens cijele priče Leonardo Belović – previše su samozatajni. Ove su godine međutim postigli uspjeh koji itekako valja zabilježiti. Između 100 natjecatelja, tri člana Modelarske sekcije Aerokluba Međimurje zauzela su prva tri mjesta u državi u raketnom modelarstvu.

Prvi je Tomislav Belović, drugi Andrija Skoko, a treći Ivan Belović. Kako vjerojatno, zbog prezimena, čitatelji i slute, prvo- i trećeplasirani su sinovi Leonarda Belovića – Čakovčanina koji je s tajnama aviomodelarstva upoznao brojne generacije Međimuraca od kojih su neki kasnije izgradili i zavidne karijere u zrakoplovstvu.

Kroz godinu se avio i raketni modelari natječu četiri puta, na različitim lokacijama. Ove je godine završno natjecanje održano u Splitu i kad su se zbrojili svi bodovi naši dečki bili su najbolji, kratko nam je ispričao Belović ono iza čega stoje godine upornog zalaganja i rada.

Modelarska sekcija u Aeroklubu djeluje tri desetljeća, a Belović je i sve vrijeme vodi. Sam se sa spomenutim hobijem počeo baviti još u šestom razredu osnovne škole na poticaj svog oca.

Zanimljivo je da je Leonardo Belović, inače zaposlen u Graditeljskoj školi Čakovec i Osnovnoj školi Belica – učitelj kemije. No, svoju strast prema zrakoplovima prenio je na stotine mladih od kojih su neki zrakoplovstvo odabrali i za svoj životni poziv.

Primjerice, Dražen Furdi – pilot air tractora u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvuZlatko Blagus – pilot air busa kao i danas umirovljena legenda međimurskog i hrvatskog zrakoplovstva Pribislavčanin Zdravko Belec. Popis onih koji su postali vrsni aviomehaničari ili nastavnici letenja – a prošli su kroz Belovićeve ruke – poduži je.

Rakete umjesto računala

Premda su danas neka nova vremena u kojima mnogo mladih vrijeme radije provodi za kompjutorom, srećom interesa za modelarstvo još uvijek ima, a ono je i prvi korak k svemu vezanom uz zrakoplovstvo. Iako se u novije doba pri izradi modela koriste smola i kompozitni materijali, dok je nekad glavno bilo drvo, sama tehnika ostala je ista.

Sve se radi ručno, uz korištenje tek osnovnih alata. Kod natjecanja u kojima su briljirali Tomica, Andrija i Ivan, model rakete pogonjen raketnim motorom lansira se okomito u zrak i mjeri se dužina leta, a zatim se spušta padobranom. U aviomodelarstvu modeli aviona pokreću se elektromotorom ili korištenjem sajle, priča Belović kojem je ovo ljeto stiglo još jedno priznanje za rad.

Na preporuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je voditelj modelarske radionice održane u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Ističe da je to prvi puta da je na Festivalu održana jedna tehnička radionica. Većina ih je umjetničkih. Interes je, napominje, bio velik, sa smiješkom dodajući da je bilo i malo ljutnje drugih voditelja kad su se djeca radije odlučivala za tehničku, nego za neku od likovnih radionica.

Usto, prije preleta svima poznatih Krila Oluje na istoj manifestaciji, upravo mladi međimurski modelari u zrak su pustili svoje modele. U svakom slučaju, i tehnička kultura područje je u kojem Međimurci imaju što pokazati, zahvaljujući entuzijastima poput Leonarda Belovića.

Modelarska sekcija Aerokluba nakon ljetne stanke s novom sezonom radionica počinje na jesen – u svom prostoru kod Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu. Sve zainteresirane osnovnoškolce pozivaju da im se pridruže.