Kultura i prosvjeta 04.03.2017. 08:12. Zadnja izmjena: 04.03.2017. 08:12.

Nova slikovnica

Čakovčanin Miljenko Muršić: Ftičeki su posveta mojem Čakovcu

Rođeni Čakovčani, ilustrator Nikola Peti i pisac Miljenko Muršić, inspirirani međimurskom popijevkom osmislili su slikovnicu Ftičeki se ženiju u kojoj priču prate prepozntljivi motivi Čakovca. Plod zanimljive suradnje predstavili su na Valentinovo (14. veljače) u čakovečkoj Gradskoj kavani. O slikovnici smo razgovarali s Miljenkom Muršićem, jednim od autora knjige posvećene ljubavi, Čakovcu i popevki.

Iz čega se rodila ideja da Čakovcu posvetite slikovnicu?

- Nekada nisam imao ni najmanju želju raditi slikovnice niti pisati za djecu, ali kad su mi se rodili sinovi - dobio sam i inspiraciju pisati za mlađe uzraste. Jedan od mojih igrokaza Avijonko se ženi, koji se još i danas izvodi, potaknut je simpatičnom međimurskom popijevkom Ftiček veli da se ženil bode. S dvojicom prijatelja, jednim slikarom i jednim fotografom, napravio sam i slikovnicu s motivima Velike Gorice. Već tada sam poželio napraviti i čakovečku slikovnicu, samo se trebala pojaviti priča. Kad sam u glavi uspio složiti priču, dalje je išlo svojim tijekom – razrađivao sam je, našao ilustratora, napravili smo pokusne crteže i tražili mogućnost objavljivanja.

POETIČNOST CRTEŽA

Kako je došlo do suradnje s Nikolom Petijem koji je zaslužan za crteže koji prate radnju?

- Najprije smo dogovarali suradnju za strip, da bismo na kraju dogovorili slikovnicu, koja ima i elemente stripa. Neki drugi ilustrator napravio bi drugačije crteže, čime bi slikovnica u cjelini imala drugačiji karakter. Crtež, osim što mora biti dobar, mora i duhom odgovarati tekstu kojeg prati. Nikolin crtež svojom poetičnošću odgovara mojoj zamisli, štoviše, knjizi daje puninu i značenje. Mislim da je moja priča Nikoli bila osnova za nadahnute crteže, a da njegovi posebni crteži daju priči vizualno bogatstvo.

Koliko je knjiga nastajala?

- Na neki način slikovnica je nastajala od našeg rođenja, od kad su Čakovec i međimurska popijevka postajali najdublji dio naših osobnosti. U onom užem smislu nastajala je od naših prvih kontakata od prije dvije, tri godine. Nikola je na crtežima radio godinu dana, zajedno smo birali motive i dodavali ih u priču, a nakon što smo stvari finalizirali tražili smo mogućnosti objavljivanja.

ZALJUBLJENOST

Nit vodilja je međimurska pjesma koju ste za potrebe zamišljene priče, dogradili...

- Pjesma govori o ftičeku kojemu se za ženu nudi prepisana (šarena) ptica. On joj govori da su i ona i on siromašni, nemaju hižice, pa je zbog toga ne može uzeti. Do tog dijela tekst slikovnice prati popijevku, s tim da se u slikovnici eksplicira nešto što je u pjesmi samo naznačeno – da se ftiček prepisanoj ptici sviđa, da je zaljubljena u njega. Pjesma inače završava optimistično: nema veze što smo siromašni i nemamo kuće, od strehe do strehe je naša hižica, što nam je dovoljno za ljubav. U slikovnici se priča razvija u drugom smjeru. Ako je ftičeku važno bogatstvo i želi bolje prepisane ptice, onda mora ići tamo gdje ih može naći – u svijet. Svoj „američki san“ i ostvaruje – ima puno novca i ne ženi se, nego uživa s mnogim ljepoticama. Nasuprot tome, naša prepisana ptica nalazi svog golobeka, ima mnogo dječice i sretna je. Vjerujem da je ispričana priča nepretenciozna, jednostavna, a opet ima svoj dublji smisao.

PORUKA

Koje poruke prenosi djeci?

- Svaka slikovnica mora biti primjerena dječjoj moći razumijevanja, s time da se dječju pamet ne smije podcjenjivati. Na svoj osobit način ona itekako mnogo razumiju. Budući da su glavni likovi u našoj slikovnici ptičice, dakle životinje, ona je ujedno i basna koja nosi pouku. Pouka izvire iz priče, a na jednom mjestu se eksplicira: sreća se može naći na različite načine, svatko ju nalazi na svoj način.

Uloga crteža?

- Motivi grada Čakovca prikazani su na poetičan način, što djeci sugerira da je njihov grad bajkovit. Želio bih da roditelji i odgajateljice u vrtiću djeci čitaju slikovnicu, pa da zajedno potraže, prepoznavaju i usporede gradske motive. Na taj način grad će im se pokazati u novom, neobičnom svjetlu. Bit će to njihov grad. Crteži pozivaju na otkrivanje grada.

Ni jedan od vas dvojice ne živi u rodnom Čakovcu, ali je slikovnica zapravo poklon gradu....

- Nikola i ja često dolazimo u Čakovec, pa smo i dalje tu doma, nismo otišli. To što smo malo dalje pruža nam mogućnost da ga bolje osjećamo. Slikovnica je posveta rodnom gradu, ali je to i poklon nama samima.

VELIKA GORICA JE BLIZU

Mnogo je godina prošlo otkako ste Čakovec zamijenili Velikom Goricom. Gdje radite i čemu ste posvećeni u slobodno vrijeme?

- U Velikoj Gorici sam već dugo, više od trideset godina. Pitam se kad su te godine prošle, jer čini mi se kao da sam nedavno otišao. Radim u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, u odjelu za kulturu. Prije sam radio u kazalištu, sada radim u izdavaštvu. U slobodno vrijeme bavim se pisanjem, ali i mnogim drugim stvarima - filatelijom, fotografijom, proučavam stripove, pomažem supruzi, radim sve što me veseli.

USKORO IZLOŽBA

Centar za kulturu uskoro će ugostiti i Vašu izložbu? S čime ćete se predstaviti čakovečkoj publici?

- S mladim zagrebačkim akademskim slikarom Dominikom Vukovićem napravio sam pjesničko-grafičku mapu Ljudi su glazbala. To je još jedna književno-likovna suradnja kao kod slikovnice, no ovdje se radi o sasvim drugačijoj književnosti. Predstavit ćemo trinaest mojih pjesama i trinaest njegovih grafika. Pjesme su mladalačke, provokativne, da ne velim underground; s jedne strane apokaliptične, a s druge rugalačke i zafrkantske. Izložbu zajednički pripremaju Centar za kulturu Čakovec i Muzej Turopolja Velika Gorica, pa ću tako povezati svoja dva grada. Vjerujem da je i ovaj projekt lijep i drugačiji. Eto, u kratkom periodu od mjesec dana u Čakovcu ću se dvaput predstaviti.

Imate li u planu novu slikovnicu?

- Koliko god jednostavno izgledalo, slikovnice su zahtjevan posao. Mnogo je posla i peripetija. Mislim da sam svoju želju za slikovnicama ostvario. A opet, nikad ne reci nikad. Imam nekih izvrsnih ideja, a vrijeme će donijeti svoje.

GUŽVA U GLAVI

Radite li već na nekom novom projektu?

- Nije dobro puno pričati o planovima, da se ne urekne, a i zato što bi to potrajalo. Neke ideje su još samo u mojoj glavi, gdje je velika gužva. Neke su skicirane, a neke su već daleko odmakle u fazi realizacije. Ne forsiram se, radim ono što mislim da sam dobro smislio i što me ponese. Malo ću vas pustiti da se odmorite, a za godinu, dvije, ako me budete htjeli, evo me u Čakovcu s nečim novim.