Kultura i prosvjeta 24.08.2019. 08:38. Zadnja izmjena: 24.08.2019. 08:40.

25. Nišvill

Čakovečki glazbenici sudjelovali u postavljanju svjetskog rekorda

Članovi Big banda Čakovec nedavno su sudjelovali na 25. Nišvillu, poznatom jazz festivalu koji se već 25. godinu održava u srpskom gradu Nišu. Čakovečkim glazbenicima pripala je čast otvaranja festivala i sviranja na glavnoj pozornici pred tisućama ljudi. Njihov nastup imao je još jednu posebnost. Naime, sudjelovali su u postavljanju svjetskog rekorda (!). O čemu je točno riječ, objasnio nam je umjetnički voditelj Big banda Čakovec Mario Jagec.

- Za naš nastuo na Nišvillu moramo zahvaliti Josipu Taradiju koji nas je preporučio. Naša ideja bila je da održimo koncert na jednoj od brojnih pozornica, njih tridesetak bilo je razmješteno po gradu, no glavni i odgovorni festivala Ivan Blagojević došao je na suludu, krasnu ideju da oborimo svjetski rekord zajedničkim nastupom čak pet big bandova, objašnjava Jagec. Dvadeset dvoje čakovečkih glazbenika tako je dijelilo pozornicu s članovima Big banda iz Blagoevgrada iz Bugarske, Big banda iz Niša, Big banda iz Buenos Airesa te jednim neformalnim međunarodnim bendom koji je okupio svirače iz Amerike, Kosova, Srbije i okolnih zemalja.

- Postavljene su dvije ogromne pozornice, a za dirigenta koji nas je vodio instalirana je posebna pozornica nasred publike. Najprije je svaki bend izveo jednu samostalnu skladbu. Mi smo izveli moju obradu međimurske pjesme F Kotoribi cug mašina fučnula. Nakon toga zajednički smo odsvirali Nisville jubilation od Duška Gojkovića i Nisville od Stjepka Guta, pjesme koje su nastale posbno za tu prigodu. Cijelo ljeto smo intenzivno vježbali jer je vrlo bitno da svaki bend do savršenstva uvježba svoju dionicu. Mogu reći da je bilo dosta zahtjevno to sve uskladiti jer zvuk neumoljivo kasni zbog veličine pozonica. Tonski inženjeri su imali jako puno posla, no sve smo uspjeli sukladiti, dodaje Jagec.

Oduševljena publika nagradila ih je glasnim pljeskom, a posebne pohvale za solistički nastup prilikom izvedbe međimurske pjesme zaslužili su trubač čakovečkog benda Antonio Baranašić i saksofonist Nikola Karažinec. Samostalne dionice na ostalim skladbama zabilježili su i Mario Jagec na saksofonu i Filip Josipović Šmit na bubnjevima.

San postao stvarnost

Čakovečki glazbenici vratili su se u svoj rodni kraj puni dojmova. Gostovanje je to koje će teško zaboraviti.

- Moj je mladenački san bio svirati na Nišvillu. Sad sam i svirao i dirigirao našim Big bandom. Ondje je bio i moj idol još od studentskih dana David Murray koji je nakon nas nastupao na toj istoj pozornici. Nastupao je i dobitnik nagrade za životno djelo Nišvilla Lari Vučković klavijaturist, s nama je bio i gitarist Sandro Zerafa koji je ujedno direktor jazz festivala na Malti te Stjepko Gut koji je bio glavni dirigent za projekt pet big bandova, nabraja nam Jagec koji nastup u Nišu vidi i kao dobru odskočnu dasku za brojne festivale takvog tipa u Europi i svijetu.