Kultura i prosvjeta 16.05.2016. 09:09. Zadnja izmjena: 16.05.2016. 09:14.

Gimnazija Josipa Slavenskog

Čakovečki znanstvenici treći na međunarodnom natjecanju

Međunarodno natjecanje znanstvenih radova za učenike srednjih škola pod nazivom ICYS International Conference of Young Scientists održano je od 16. do 22. travnja u rumunjskom gradu Cluj-Napoca.

Hrvatsku je na spomenutom natjecanju predstavljalo pet učenika izabranih na temelju uspjeha s državnih natjecanja od čega dva učenika Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Filip Bacinger i Juraj Barlek, uz pratnju mentorice profesorice Melite Sambolek, prošle su godine osvojili prva mjesta na državnom natjecanju iz fizike zahvaljujući čemu su bili pozvani na međunarodnu razinu gdje su komisiji predstavili svoj rad iz fizike o vrtložnim strujama.

Čakovečki znanstvenici su se istaknuli u žestokoj konkurenciji te osvojili brončanu medalju i izborili visoko treće mjesto. Među predstavljenim radovima bila su i istraživanja rađena na sveučilištima i institutima te opremi koja hrvatskim učenicima nije dostupna, što dodatno uvećava njihov uspjeh.

Osim međimurske brončane medalje, ostali natjecatelji iz Hrvatske također su postigli zavidne rezultate – dvoje učenika osvojilo je treće mjesto iz biologije, a jedna učenica srebrnu medalju iz biologije.