Kultura i prosvjeta 05.10.2016. 10:41. Zadnja izmjena: 05.10.2016. 10:48.

5. listopada

Matija Posavec: Učitelj je djeci poučavatelj, prijatelj, moralni stup, oslonac i potpora!

Povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je prigodnu čestitku svim djelatnicima u prosvjeti i obrazovanju:

Drage moje učiteljice i učitelji, profesorice i profesori, odgojiteljice i odgojitelji, stručne suradnice i suradnici, drage naše ravnateljice i ravnatelji!

Iako se čini da je prigoda mnogo, rijetka je ona, poput ove, kada vam se mogu ovako obratiti i svakome od vas iskazati svoje osobno poštovanje i zahvalu. Zato me posebno veseli što mi se na vaš dan, 5. listopada, pruža takva prilika. Iako sam često gost vaših manifestacija, svjedok rezultata rada, sudionik mnogih izložbi, organizator prijemova uspješnih učenika pod vašim mentorstvom, ali i vas kao laureata na mnogim smotrama i natjecanjima, ono brzo hvala za koje imamo vremena u tim trenutcima, ipak smatram nedovoljnim. Jer vi jeste temelj našeg društva, okosnica jednog svijeta ispunjenog s mnogo lijepih i neponovljivih trenutaka, ali isto tako i s mnogo  životnih problema i situacija na koje se nekada ne može utjecati, a koje svakako djeluju na sve. Tako učenici postaju dio vašeg života, njihova radost postaje vaša radost, njihov uspjeh Vaš uspjeh. Znamo da dobar učitelj nije samo zanimanje, već pravi poziv.

Učitelj je djeci poučavatelj, prijatelj, moralni stup, oslonac i potpora. A djeci vi ne prenosite samo  znanje, već i radost i toplinu, pomažete im da lakše otkriju svoje talente, razviju samopouzdanje i shvate koliko su zaista vrijedni i posebni. Svaki od vas ponaosob oblikuje djecu u ljude na kojima će jednoga dana ostati svijet. Stoga, hvala vam što u obavljanju jednog od najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova dajete 100% sebe, stvarate bolju budućnost i uspješne ljude koji će ovu zemlju učiniti prosperitetnijom i naprednijom. Uvjeren sam kako će i oni znati na svom putu uvijek cijeniti i poštovati sve koji su u njih vjerovali, usmjeravali ih te sa strpljenjem pripremali za trenutak u kojem će morati krenuti s primjenom onog znanja stečenog upravo zahvaljujući vama.

S druge strane, mi smo ponosni što s vama možemo raditi na ostvarivanju zajedničkog cilja, Međimurja s velikim brojem visokoobrazovanih ljudi, Međimurja s jednim od najkvalitetnijih obrazovnih sustava Hrvatske, Međimurja iz kojeg se uspjesima iznad prosjeka šalje poruka o važnosti obrazovanja, ali i svakog kadra koji našu pedagošku sliku čini uspješnijom i boljom. Svjesni činjenice da vam je pomoć itekako potrebna, jednako kao i roditeljima, omogućili smo osnovnoškolcima besplatne udžbenike, ali svima osigurali i prijevoz te osobne asistente, uz potpore, nagrađivanje izvrsnosti, te niz projekata s kojima znam da se zajednički ponosimo, jer našoj djeci osiguravanju mirniji rad i učenje.

Time još jedanput pokazujemo da zajedničkim snagama možemo napraviti mnogo, a sve i s ciljem da obrazovanju i svakome od vas vratimo status koji zaslužuje, ponos koji je dinamika života nekako stavila u stranu. Stoga još jedanput iskreno i od srca hvala vam na svemu što činite i sretan vam Svjetski dan učitelja!

Izvor: