Kultura i prosvjeta 14.02.2017. 08:59. Zadnja izmjena: 14.02.2017. 09:07.

Županijsko natjecanje iz informatike

Članovi udruga MIS i MIK osvojili sva prva mjesta osnovnih škola

U petak, 10. veljače održano je županijsko natjecanje iz informatike i to u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje (TICM) za osnovnoškolce te u Tehničkoj školi Čakovec za srednjoškolce.

Među učenicima petih razreda prvo mjesto u županiji i drugo mjesto ukupno u državi osvojio je Samuel Sobočan (II. OŠ Čakovec) te ostvario plasman na državnu razinu natjecanja. U ovoj su kategoriji nastupali i Vedran Novaković (3. mjesto, II. OŠ Čakovec), Marin Topolnjak (5. mjesto, OŠ Nedelišće), Martin Zadravec (7.mjesto, III. OŠ Čakovec) i Neo Loparić (11. mjesto, III. OŠ Čakovec).

Među učenicima šestih razreda prvo mjesto u županiji je osvojio Matija Bujanić (OŠ Ivanovec), a nastupili su i Leo Stričak (2. mjesto, III. OŠ Čakovec), Andrija Palašek (4. mjesto, III. OŠ Čakovec) i Nik Kaučić (6. mjesto, III. OŠ Čakovec). Među sedmašima prva su dva mjesta pripala Filipu Cvjetićaninu i Maksimilijanu Hižmanu obojica iz III. OŠ Čakovec.

Prva dva mjesta u županiji među osmašima su osvojili Eno Peršić i Fran Meglić iz III. OŠ Čakovec, dok je treće mjesto pripalo Goranu Ladiću iz OŠ Strahoninec. Spomenimo i Vedrana Cifreka iz OŠ Novi Marof koji je također član udruga MIS, a osvojio je prvo mjesto u Varaždinskoj županiji te je izborio plasman na državnu razinu natjecanja osvojivši 7. mjesto ukupno u državi među osmašima.

Među srednjoškolcima prvo je mjesto u županiji i državi uvjerljivo zauzeo Martin Josip Kocijan iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec riješivši bez greške sve zadatke i to jedini u državi. Drugo mjesto su podijelili Lana Šprajc i Mihael Pristav također iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, dok je treće mjesto osvojio Tio Špicar iz Tehničke škole Čakovec. Stjepan Petković iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec zauzeo je 4. mjesto. U drugim su razredima srednje škole prva dva mjesta osvojili Vinko Sabolčec i Luka Jalšovec iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. U trećim su razredima prva dva mjesta osvojili Jurica Horvat i Luka Habuš Jalšovec iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Mentori učenicima iz udruga MIS i MIK su Dejan Drabić, Miljenko Blažeka, Darinka Drabić i Nataša Boj.

Gledajući ukupno, članovi udruga MIS i MIK osvojili su sva prva mjesta osnovnih škola, te sva prva mjesta srednjih škola osim četvrtog razreda gdje udruge nisu imale svog natjecatelja, u najcjenjenijoj i najtežoj kategoriji natjecanja – algoritmi. U toj kategoriji su plasman na državno natjecanje ostvarila trojica naših članova. Gledajući Međimursku županiju, radi se o jedina dva kandidata koji će braniti “boje” naše županije na državnom natjecanju kroz mjesec dana. Obzirom da su programeri najtraženiji na tržištu rada uz visoka primanja, utjecaj rada udruga za bolju budućnost djece je nemjerljiv. Sigurni smo da će naš rad prepoznati šira sredina uz još veći potencijal uključivanja djece u naše programe te još veću suradnju sa školama. Značajno je istaknuti iznimnu suradnju oko napretka djece s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec te III. OŠ Čakovec.

Udruge MIS i MIK u sklopu Tehnološko inovacijskog centra Međimurje pomogle su u provođenju natjecanja ustupanjem svoje opreme (računala) kod osnovnoškolskih skupina.

Više o udruzi Mladi informatičari Strahoninca

Mladim informatičarima Strahoninca državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“

Informatičari iz Međimurja postigli odlične rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju