Kultura i prosvjeta 02.04.2020. 09:06. Zadnja izmjena: 02.04.2020. 09:07.

Počeci naivne umjetnosti

Crtice iz Muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Promišljanjem akademskog slikara Krste Hegedušića o autentičnom likovnom izrazu, naše domaće sredine, te njezinih ljudi i običaja, nastaje naivna umjetnost. Oko 1930. godine Krsto Hegedušić u Hlebina upoznaje dvojicu mladih zemljoradnika i zaljubljenika u likovnu umjetnost, Ivana Generalića i Franju Mraza. Oduševio se izravnošću i iskrenošću njihovog likovnog izraza, odlučio ih je podržati u nastojanjima i uputiti ih u slikarske tehnike. Godine 1932. Krsto Hegedušić osniva Hlebinsku slikarsku školu. Savjetovao je polaznicima da odbace kopiranje starih razglednica i tuđih slika, te da slikaju ono što vide oko sebe, a to je bio krajolik, ljudi, radovi na polju, cvijeće, kuće, mlinovi, napuštena sela... Karakteristična tehnika za ovaj umjetnički stil je slikarska tehnika ulja na staklu.

U Zbirci naivne umjetnosti Muzeja Croata insulanus Grada Preloga nalaze se djela najpoznatijih slikara i kipara naivne umjetnosti, između ostalih i djela Ivana Generalića i Franje Mraza.

Ivan Generalić (1914.-1992.) najčešće u fokus stavlja pejzaž, uz iznimke gdje su u prvom planu ljudi, bez pretjerane individualizacije, a fizionomija im je uvelike groteskna. Franjo Mraz (1910.-1981.) slika svakodnevni život sela, likovi na slikama su mu predimenzionirani, te naglašava prikaz neba.

Ivan Generalić, Crnela i bela svinja, 1980., ulje na staklu (foto: A.Švoger)

Njihova djela, koja donosimo u prilogu, sastavni su dio stalnog postava Muzeja Croata insulanus Grada Preloga i donacija su prof.dr.sc. Matije Berljaka.

Izvor: Iva Kožnjak