Kultura i prosvjeta 29.03.2020. 08:26. Zadnja izmjena: 29.03.2020. 08:26.

Povijest zgrade Kramarić

Crtice iz Muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Muzej Croata insulanus Grada Preloga smješten je u samom centru grada Preloga, u zgradi koja je izgrađena na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće, u historicističkom stilu. Historicistički stil karakterizira vraćanje u prošlost i korištenje elemenata već minulih stilskih razdoblja u umjetnosti. Time ova zgrada, u nizu reprezentativne arhitekture sjeverne strane Glavne ulice u Prelogu, odiše renesansom. Za njenu izgradnju zaslužan je trgovac Viktor Kramarić. Od 1928. vlasnik zgrade je Ljudevit Šoštarić, a u vrijeme Drugog svjetskog rata je u državnom vlasništvu (Kiraly Kinestàr).

Nakon rata u zagradi je smještena uprava općine, kasnije i mjesne zajednice, a služila je i za druge javne potrebe. Godine 1995. njezin vlasnik postaje Grad Prelog. Zgrada je nakon obnove, 2013. godine, postala mjesto čuvanja kulturne baštine. Uz Muzej Croata insulanus, u obnovljenim prostorijama zgrade smještena je i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. Stalni postav Muzeja Croata insulanus Grada Preloga temelji se na donaciji prof.dr.sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija prof.dr.sc. Matije Berljaka, hrvatskog katoličkog svećenika, crkvenog pravnika i prevoditelja, podijeljena je u nekoliko zbirki: Zbirka navine umjetnosti, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka keramike i Zbirka veziva. Ime muzeju nadjenuo je upravo donator prof.dr.sc. Matija Berljak, kako bi ukazao na geografski značaj Međimurja koje se nalazi omeđeno dvjema rijekama Murom i Dravom, te predstavlja, poetično rečeno, svojevrsni hrvatski otok.

Uz donatorsku zbirku, Muzej sadrži još nekoliko zbirki: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa i Zbirka „Preloški slikarski krug“.

Izvor: Iva Kožnjak