Kultura i prosvjeta 01.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

DAN PROFESIONALNE ORIJENTACIJE U OŠ KOTORIBA

U OŠ Kotoriba 25. veljače prvi je put održan dan profesionalne orijentacije.
- Jedna od najvažnijih odluka u životu svakog čovjeka je školovanje i izbor zanimanja. Nama „osmašima“ taj je trenutak veoma blizu i svaka informacija i savjet puno nam znače - rekla je u uvodnom nastupu Ines Smrk, učenica 8.b.
Ravnateljica škole Snježana Matoš, prof., naglasila je da je ovaj projekt organiziran kako bi učenicima završnih razreda pomogli u sigurnom izboru budućnosti, odnosno školovanja.
Uz učenike i roditelje „osmaša“, prisustvovali su mu i učenici sedmih razreda sa svojim roditeljima. Prezentirano im je petnaestak zanimanja do kojih su došli baveći se istraživanjem uz pomoć razrednica Karmen Somi i Romine Volar te školske psihologinje Martine Katar. Rezultate istraživanja prezentirali su na plakatima koje su svojim izlaganjima i vlastitim iskustvima potkrijepili njihovi gosti različitih zanimanja. Imali su prigode čuti kako se postaje učitelj i odgojitelj, a i kuhar. Bili su tu policajci i željezničari, zdravstveni djelatnici i inženjeri metalske i elektrostruke te ljudi iz poljoprivrede, bankovne i poštanske djelatnice.
- To nije kraj naše pomoći učenicima. I dalje ćemo raditi na tome da oni nađu pravi put prema odabiru pravog zvanja, odnosno škole - rekla je Martina Katar.
Pohvalu školi za izuzetno dobru inicijativu izrazila je Sanja Ježić, psihologinja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područni ured Čakovec, iz Odsjeka za profesionalno informiranje. Predavanjem Prvi profesionalni odabir nazočnima je pružila mnoštvo korisnih informacija.
- Još imate vremena za učenje i vremena da ocjene dostignu željenu razinu, kako poslije ne bi bilo suza - poručila je i naglasila kako završena škola nije isključiv čimbenik i za zapošljavanje. Svi koji su pomogli učenicima i njihovim roditeljima dobili su školske zahvalnice.
M. Grubić

Izvor: 2862