Kultura i prosvjeta 08.10.2017. 12:55. Zadnja izmjena: 08.10.2017. 12:55.

Prelog i okolna mjesta

DANI KALMANA MESARIĆA Ime velikana učvršćeno u struci i u narodu

Pet predstava, jedna radionica, jedno javno predavanje, jedna svečana proslava, jedno predstavljanje novog knjižnog izdanja i nekoliko scenskih prikaza - sve je to stalo u četvrte po redu Dane Kalmana Mesarića koji su od 15. do 24. rujna održani u Prelogu i tamošnjim naseljima.

Tridesetak godina zaboravljeno ime poznatog hrvatskog redatelja i književnika, rođenog Priločanca, danas se zahvaljujući upravo Danima, spominje i u stručnim krugovima, i među narodom. Osim upoznavanja s likom i djelom Kalmana Mesarića, manifestacija je prilika i za mnoge današnje kreativne stvaratelje - pjesnike, pisce i kazališne amatere - da predstave vlastito stvaralaštvo, a po prvi put je u goste stiglo i vanjsko profesionalno kazalište - Zorin dom, koji je predstavom Najbolji prijatelji otvorio ovogodišnje Dane Kalmana Mesarića.

Uslijedile su predstave Moderna ljubav KUD-a Strahoninec, Se jemput dojde na svetlo KUU-a Društva žena Gornji Kraljevec, Vesela novost KUD-a Seljačka sloga iz Donje Dubrave, Dvije ispovijedi KUD-a Sveti Jeronim iz Štrigove, te Bez pameti Kazališne scene Kalmana Mesarića i Poštar plesno scenske sekcije Udruge umirovljenika grada Preloga. Uz kazalištarce, na večerima u Čehovcu, Otoku, Hemuševcu i Čukovcu predstavili su se i članovi Književnog kruga Prelog.

Radionicu na temu redateljskog čitanja dramskog teksta za voditelje kazališnih amatera održao je redatelj Robert Raponja, a kazališna kritičarka i teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević održala je predavanje pod nazivom Od Krleže do Mesarića i natrag ili kako nastaje kanon. Povodom 175. obljetnice postojanja Matice hrvatske održana je i večer posvećena njezinu djelovanju, a manifestacija je i ove godine okrunjena izdavanjem društvene satire Poslovne tajne, još jednog djela Kalmana Mesarića, čija se djela danas teško pronalaze, možda tek u arhivima pokoje knjižnice.

U organizaciji Dana Kalmana Mesarića Domu kulture Grada Preloga ove se godine pridružila i lani oformljena Kazališna scena Kalmana Mesarića, a uz brojne volontere i entuzijaste, najveći je dio posla odradila idejna začetnica i voditeljica projekta Mirjana Hržić, prof.