Kultura i prosvjeta 10.05.2019. 13:35. Zadnja izmjena: 10.05.2019. 13:35.

Čakovec

Dani otvorenih vrata u Gimnaziji Josipa Slavenskog

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec već godinama se nalazi u samom vrhu najboljih i najtraženijih srednjih škola u Hrvatskoj. Sa svojih 649 učenika unutar 28 razrednih odjela i 75 zaposlenih, može se pohvaliti zavidnim rezultatima i ostvarenim uspjesima. Više od 70% učenika, odnosno 421 učenik sudjelovao je na školskim natjecanjima, a posljednji veliki uspjeh ostvaren je na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika gdje su Franjo Križaić i David Bendelja osvojili brončanu medalju u području biologije. Tim je povodom održana konferencija za novinare u Gimnaziji Čakovec gdje su predstavljeni rezultati mladih biologa, ali i ostalih učenika te aktivnosti škole.

Zahvaljujući ostvarenom 1. mjestu na državnom natjecanju u školskoj godini 2017./18. pod mentorstvom prof. Nevenke Sinković, Franjo i David pozvani su na Međunarodno natjecanje koje se održalo u Maleziji od 19. do 24. travnja 2019. Kao dio hrvatskog tima, predvođenog profesoricom čakovečke Gimnazije dr.sc. Žaklin Lukša, predstavljali su Hrvatsku među 50-ak zemalja svijeta, zajedno s učenicama zagrebačkih škola Martom Paladin, Andreom Belamarić i Laurom Busak. Od ukupno 27 radova, brončana medalja pripala je upravo Franjinom i Davidovom, a osvojili su i 1. nagradu za najbolji plakat. U svome radu različitim metodama istraživali su sastav i antimikrobni učinak različitih otopina propolisa. „Istraživali smo postotak suhe tvari, sami antimikrobni učinak, tanku slojnu kromatografiju za dokazivanje aktivnih tvari u otopinama propolisa. Na tržištu je propolis dodatak prehrani i nije ga nužno deklarirati. Htjeli smo saznati zašto je to tako te se uvjerili da je svaka otopina propolisa različita i da se zbog toga ne može deklarirati.“, pojasnili su učenici 3. razreda čakovečke Gimnazije. Njihova mentorica, profesorica Žaklin Lukša istaknula je ponos ostvarenim rezultatom jer je hrvatski tim osvojio 2 zlata, srebro i broncu te predstavio Hrvatsku, ali i Međimurje u najboljem svjetlu.

Uz odlične rezultate u biologiji, Gimnazija Čakovec može se pohvaliti i prvim mjestima na državnim natjecanjima iz njemačkog jezika, kemije, hrvatskog jezika, informatike i badmintona, ali i brojnim drugim uspjesima. Peto ovogodišnje državno zlato za Gimnaziju nedavno je osvojila Tina Čatlaić iz hrvatskog jezika, s mentoricom prof. Mirjanom Vidović. Od 336 učenika koji su se plasirali na županijska natjecanja, 249 učenika osvojilo je jedno od prva tri mjesta.

Gimnazija Josipa Slavenskog obilježava 123. rođendan skladatelja po kojem nosi naziv, a tim je povodom međimurska umjetnica i grafička dizajnerica Rusa Trajkova poklonila školi sliku pod nazivom „Josip“ kojom škola odaje počast velikom hrvatskom skladatelju i glazbenom pedagogu Josipu Štolceru Slavenskom. Ulje na platnu veličine 2,5x5 metara postavljeno je u holu škole, a svečano su ga, uz umjetnicu, otkrili Franjo Križaić i David Bendelja. Pored toga, Gimnazija je otvorila svoja vrata budućim srednjoškolcima i svima koji žele vidjeti na koji način funkcioniraju te od 10. do 11. svibnja održava Dane otvorenih vrata 2019. Osmaši i njihovi roditelji mogu prošetati školom, uključiti se u raznovrsne aktivnosti i družiti s učenicima, nastavnicima i djelatnicima škole te vidjeti zašto je Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec jedna od najkvalitetnijih gimnazija u Hrvatskoj.