Kultura i prosvjeta 24.09.2017. 11:38. Zadnja izmjena: 24.09.2017. 11:38.

Rektorova nagrada

Darija Dunjko iz Murskog Središća arheologinja je od malih nogu

Antičku arheologiju na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu studira 24-godišnja Darija Dunjko iz Murskog Središća. Trenutno je na apsolventskoj godini, a u srpnju joj je za znanstveni rad Mapiranje arheološkog nalazišta Velić 2014. – 2016. godine rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uručio Rektorovu nagrada u b kategoriji - za timski znanstveni i umjetnički rad, na području humanističkih znanosti.

Kako je izbor nakon srednje škole pao upravo na studiranje arheologije?

- Još otkad sam bila dijete, bila sam fascinirana arheologijom i povijesti, konkretno Egiptom, Grčkom i Rimom, što je većinu zabavljalo jer - što malo dijete zna o arheologiji. Možda su i bili u pravu, ali želja je ostala sve do upisa na fakultet, pa sam tako upisala arheologiju i kasnije se na diplomskom studiju opredijelila za studij antičke arheologije. Uvijek me zanimala povijest, a arheologija mi pruža kombinaciju učenja o prošlosti i rad s materijalima. Arheološkim materijalom možemo potkrijepiti, poništiti ili bolje protumačiti neku povijesnu teza, pa mi je to puno zanimljivije, od pukog čitanja i tumačenja povijesnih zapisa, pogotovo kad i sama sudjelujem u arheološkim istraživanjima.

O čemu govori Vaš nagrađeni rad?

- Govori o nedestruktivnim metodama arheološkog istraživanja i o primjeni moderne tehnologije u arheologiji. Na njemu je radila grupa od sedam studenata te smo napravili bazu za planiranje budućih arheoloških kampanja u vidu zračne mape terena i 3D modela istoga.

Kako to da ste odabrali baš tu temu, što ste htjeli postići?

Taj rad nastavak je na sve ono na čemu smo kao grupa radili tijekom tri kampanje studentskih projekata na lokalitetu Jabuka-Velić. Mali broj naših kolega se bavi ovakvim načinom rada te smo stoga kolege i ja smatrali da je ovo izvrstan način promocije novih i modernih pristupa arheologiji, te poticaj na korištenje istih.

*Kruna studentskog rada

Jeste li Rektorovu nagradu priželjkivali, što ona za Vas znači?

Naravno da sam je priželjkivala, ipak je to jedno od najvećih priznanja koje student može dobiti za početke svog znanstvenog rada. Rektorova nagrada je svojevrsna „kruna“ koja zaokružuje uloženo vrijeme, novac i trud u takvu vrstu rada

Već ste ranije osvojili jednu studentsku nagradu. Za što?

Osim Rektorove nagrade, ranije ove godine dobila sam i nagradu Franjo Marković, što je najveća nagrada koju student Filozofskog fakulteta može dobiti za znanstvene, umjetničke, stručne ili sportske rezultate, u mom slučaju - znanstveni rad, za Mapiranje terena i arheoloških objekata na ranokršćanskom lokalitetu Jabuka-Velić 2015.

Uz fakultet, Darija Dunjko nalazi vremena i za posao, pa tako radi kao urednica emisije na Jabuka TV, a povremeno sudjeluje i na arheološkim istraživanjima. Tijekom studija živi u Zagrebu, ali nedavno je boravila kod kuće, sudjelujući na arheološkom istraživanju u Svetom Martinu na Muri s Odjelom za kopnenu arheologiju Službe za arheološku baštinu Hrvatskoga restauratorskog zavoda na čelu s Leom Čataj, voditeljicom istraživanja. Radili su u arheološkoj zoni i pokušavali naći konkretne ostatke naselja. Pronašli su predmete od keramike i stakla koje treba još obraditi i otkriti iz kojeg su razdoblja. U slobodno vrijeme voli čitati, šetati i družiti se s prijateljima i svojim ljubimcima-psima, a za svoj uspjeh i osvajanje Rektorove nagrade zahvalna je mnogima. – Bezuvjetnu podršku daju mi kolega i dečko Antonio Manhard, mama Gordana i baka Marija. Osim njih, zahvalila bih se i kolegama s kojima sam radila na projektu te docentu dr. sc. Domagoju Tončiniću i dipl. archaeol. Miroslavu Vukoviću bez kojih projekti i sam rad za Rektorovu nagradu ne bi bili mogući, kazala je naša sugovornica, uspješna studentica arheologije koja obožava prošlost, ali je pred njom svjetla i istraživanjima ispunjena budućnost.