Kultura i prosvjeta 03.05.2017. 07:07. Zadnja izmjena: 03.05.2017. 07:11.

Dani Međimurske županije

Djeca učila o obljetnici VRO Bljesak i kajkavskom narječju

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec, Udruga 34. inženjerijske bojne HV tradicionalno je održala Tribinu o doprinosu međimurskih postrojbi u VRO “Bljesak” uz film, prezentaciju, ali i panel raspravu. Time su na najbolji mogući način spomenutu tematiku približili našim srednjoškolcima iz Gimnazije „Josipa Slavenskog“, Ekonomske i trgovačke škole te Srednje škole Čakovec, kojima se tom prigodom obratio predsjednik Udruge Alan Srpak uz tajnika Zdenka Jančeca i članove koji su se i ovom prilikom prisjetili davne 1995. kada se akcija provela.

U okviru programa, Oružane snage Republike Hrvatske prezentirale su najsuvremeniju opremu za razminiranje (daljinski upravljana mlatilica za razminiravanje MV-4, robot tEODor za daljinsko razminiranje, teško zaštitno odijelo i ostala oprema za razminiravanje) te je održana izložba školskih i vježbovnih MES (minsko eksplozivnih sredstava) s kojima su se sretali u Domovinskom ratu.

U isto vrijeme, no u zgradi Scheier, dodijelile su se književne nagrade za radove na kajkavskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola. Obilježavanje Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana, svake godine svojim programima upotpuni Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, pa isto nije izostalo ni ovog puta kada su se priključili nizom manifestacija. Već druga u nizu  bila je zaključenje književnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku. Natječaj je provelo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Andrijana Kos – Lajtman, Katarina Bajuk i Vera Zemunić koje je ocjenjivalo radove iz 15 škola, njih 86.

Tako su među osnovnoškolcima nagrade primili Ciara Danilović Tomšić iz 5. razreda OŠ Strahoninec, mentorica Ana Horvat, Nina Doničar, 1. razred, OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica Nada Panić, Josip Đeri, 4. razred, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, mentorica Snježana Blagus, dok su pohvale dobili Magdalena Žokalj, 7. razred OŠ Donji Kraljevec, mentorica Dubravka Horvat i Jona Jambrošić, 5. razred, OŠ Ivanovec, mentorica Dijana Kozjak.

U kategoriji srednjoškolaca najbolji su Ivona Balenta,3. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog, mentorica Gabrijela Detelj, Berta Bregović, 2. razred, Gimnazija Josip Slavenski, mentorica Nada Čatlaić i Sebastian Soldat, 1. razred, Gimnazija Josip Slavenski, mentorica Mirjana Vidović. Pohvale je primilo dvoje gimnazijalaca Silvio Činić i Sara Novak, uz mentorice Mirjanu Vidović i Zdravku Skoko.