Kultura i prosvjeta 24.09.2016. 09:33. Zadnja izmjena: 24.09.2016. 09:33.

Mlada studentica iz Nedelišća

Dobitnica rektorove nagrade Ivana Hajdinjak pleše, svira, pjeva i koreografira!

Ivanu Hajdinjak iz Nedelišća svi znaju kao predvodnicu seniorskog sastava Mažoretkinja Nedelišća. Nema te općinske manifestacije na kojoj ne pleše na čelu Mažoretkinja ili ne brine za mlađe kadetkinje kojima je trenerica. Česta su i gostovanja te, naravno, kao educirana trenerica poučava na Mažoret kampu. No u ovoj jednostavnoj i skromnoj 22-godišnjakinji, koja je mažoretkinja od šeste godine, krije se još mnogo toga!

Kroz osnovnu i srednju školu sedam godina svirala sam tamburicu u KUU-u Seljačka Sloga Nedelišće. Pjevala sam i u ženskoj vokalnoj skupini. Pošto obožavam plesati, volim pratiti različite plesne oblike. Imam iskustva u izradi koreografija za mažoretkinje pa me mama Jasna zamolila da joj pomognem u izradi folklorne koreografije. Rado sam pristala pa smo zajedno osmislile koreografiju za folklornu skupinu Sloge. S njom su se predstavili na županijskoj smotri te se kao predstavnik Međimurja plasirali na državnu smotru koreografiranog folklora. Ovaj oblik koreografiranja jako me je zainteresirao pa se već ove godine planiram još više posvetiti izradi nove koreografije - ispričala nam je Ivana.

TRENERI I TAJNICI

Njenu majku Jasnu Hajdinjak pak svi znaju iz Sloge i kao predsjednicu organizacijskog odbora smotre Međimurske popevke.

Mama je jedna od najvedrijih i najpozitivnijih osoba koje znam. Uvijek je nasmijana i spremna pomoći te širi pozitivnu energiju. Ona je uvijek bila moj uzor - kaže Ivana, koja je puna riječi hvale i za oca Milana.

On je legenda međimurske košarke. Trener je već 30 godina, danas trenira KK Nedelišće. Prije košarke bavio se nogometom i stolnim tenisom. Osim sporta, tata je već nekoliko godina ton - majstor Sloge. A najmlađi član obitelji je brat Karlo. Upisao je prvu godinu smjera Informacijski poslovni sustavi na FOI-u. Igra nogomet u NK Nedelišću već deset godina, a voli i odbojku. Košarku ne trenira, ali je igra svakodnevno kod kuće, vani i na računalu te prati NBA u bilo koje doba dana i noći. Mi smo prava sportska obitelj, 24 sata na dan gledali smo Olimpijske igre - opisala je svoju obitelj Ivana.

Zanimljivo, majka je tajnica Sloge, otac je tajnik KK-a Nedelišće, a Ivana je tajnica Mažoretkinja Nedelišća. Budući da je majka Jasna i trenerica dječjoj folklornoj skupini Sloge, svo troje su i treneri!

Sestrične Tihana i Ivana Hajdinjak

USPJEŠNA STUDENTICA

Osim brojnih društvenih aktivnosti, Ivana je i vrlo uspješna studentica. Štoviše, ovogodišnja je dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu!

Upravo sam postala prvostupnica geografije na zagrebačkom PMF-u i upisujem diplomski studij Prostorno planiranje i regionalni razvoj. Rektorovu nagradu dobila sam za timski znanstveni rad koji sam izradila s kolegicama. Dva mjeseca istraživale smo na temu Utjecaj romske populacije na izabrane demografske strukture i kretanje stanovništva Međimurske županije: primjer općina Nedelišće i Mala Subotica. Ovim putem želim zahvaliti Radovanu Balogu iz Paraga i djelatnicima OŠ Mala Subotica, koji su mi mnogo pomogli oko anketiranja. Zbog turneje s mažoretkinjama u Francuskoj, na žalost, propustila sam dodjelu nagrada - kaže Ivana.

Koliko god svestrana bila, mažoret ples je njena prva ljubav. Njene mlađe kadetkinje ove godine osvojile su zlatnu medalju na državnom prvenstvu u Puntu, u kategoriji pom-pon. Najveći osobni uspjeh joj je plasman na europsko prvenstvo 2011. godine u Zagrebu. Sa sestričnom Tihanom Hajdinjak nastupila je u kategoriji duo seniori.