Kultura i prosvjeta 01.07.2019. 12:46. Zadnja izmjena: 01.07.2019. 12:50.

Agencija za odgoj i obrazovanje

Dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima

Agencija za odgoj i obrazovanje i ove je godine tradicionalno državnim i međunarodnim prvacima dodijelila Oskar znanja. Oskar znanja je najveće priznanje i nagrada za izniman uspjeh i postignute rezultate kojim se već 15 godina nagrađuju uspješni i izvrsni učenici i njihovi učitelji i nastavnici mentor. Dodjela je organizirana u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija.

Dodjela priznanja i Oskara znanja učenicima državnim prvacima na natjecanjima u znanju i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima održana je u petak, 28. lipnja u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za izniman rezultat, osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima, nagrađeno je čak 206 učenika osnovnih i srednjih škola i 167 mentora, učitelja i nastavnika koji su ih pripremali i pratili na natjecanjima. Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima nagrađena su 94 učenika i 41 mentor. Posebno nas veseli da je ove godine u ime svih nagrađenih pozdravnu riječ održala Tina Čatlaić, učenica 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog koja je osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji na Natjecanju iz hrvatskog jezika 2019.

  • Iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Oskare znanja primili su ovogodišnji sudionici međunarodnog natjecanja mladih znanstvenika Franjo Križaić i David Bendelja te njihova mentorica dr. sc. Žaklin Lukša, pobjednici državnih natjecanja Martin Josip Kocijan, Dina Žužul, Tina Čatlaić, David Karlovčec i njihovi mentori profesori Miljenko Blažeka, Vesna Malekoci Tarandek, Mirjana Vidović i Krešimir Trojko.
  • Dva Oskara znanja dodijeljena su III. OŠ Čakovec, a dobitnici su  Blaž Lukša  kojemu je mentorica Sanja Janušić i Vito Križaić  čiji je mentor Zvonko Ljubić.
  • Iz I. OŠ Čakovec nagrađena je Korana Drakulić čija je mentorica Danijela Perenc-Jaušovec, dok je  iz OŠ Mursko Središće dobitnik Šimun Bilas i mentor Sanjin Tomšić.
  • Oskare znanja primili su i učenici Lucian Hoblaj iz OŠ Selnica čija je mentorica Nives Tot te Dina Bašek iz ETŠ Čakovec  čija je mentorica Andreja Antolić Petak.

Oskare znanja dodijelili su, ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, pomoćnica ministrice Lidija Kralj, a ispred Hrvatske zajednice županija župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurska županija je prema broju učenika koji su sudjelovali na državnim natjecanjima u ovoj školskoj godini među vodećim županijama u Hrvatskoj, a današnja dodjela Oskara znanja je još jedan dodatni vjetar u leđa svim našim učenicama i učenicima.

Bitno je spomenuti da su skulpture Oskara znanja i ove godine izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje iz Čakovca.