Kultura i prosvjeta 25.12.2016. 09:16. Zadnja izmjena: 25.12.2016. 09:17.

Europski tjedan strukovnih vještina

Dok drugi bježe od zanata, oni u njemu vide budućnost!

Gospodarska škola Čakovec radionicama u Scheierovoj zgradi uključila se u ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnim obrazovnim programima. Učenici su u dva dana posjetiteljima pokazali što rade kozmetičari, obućari, aranžeri, frizeri, pismoslikari i krojači te kako funkcionira učenička biciklopopravljaona.

Budući da naša škola ima i povelju o mobilnosti učenika te naši polaznici često putuju u druge zemlje i stječu nova iskustva, osjećali smo obavezu da promoviramo mobilnost te da prezentiramo zanimanja našeg obrazovnog programa. Ciljana skupina su nam osmaši, njima nastojimo pomoći da odaberu buduću profesiju, objasnio je ravnatelj Renato Vinko.

Gabrijel Furdi dio je sedmeročlane ekipe koja besplatno servisira bicikle, promovira kretanje i smanjenje zagađenja okoliša

Učenici su, uz prezentiranje svojih vještina, znanje prenosili i na posjetitelje, pa se moglo naučiti kako zamijeniti gumu na biciklu ili kako napraviti svečanu frizuru.

Zanatska zanimanja omogućavaju da se učenici osamostale već sa 18 godina. Posljednjih godina sva su naša zanimanja vrlo tražena, a većina njih posao pronađe još za vrijeme školovanja, rekao je R. Vinko.

Ono što su svi posjetitelji mogli osjetiti je poseban žar mladih ljudi koji su svi odreda izuzetno zadovoljni školskim programom i odabirom svojih budućih zanimanja.