Kultura i prosvjeta 12.09.2016. 10:48. Zadnja izmjena: 12.09.2016. 10:57.

Muzej Međimurja Čakovec

Donacijom Jelene Valkaj započelo stvaranje zbirke

Na inicijativu više kustosice Erike Nađ Jerković, voditeljice Likovne galerije Muzeja Međimurja Čakovec, napravljeni su prvi koraci za stvaranje nove muzejske zbirke. Donacijom unikatnog keramičkog nakita te 14 predmeta dekorativne keramike, koje je izradila Jelena Valkaj iz Železne Gore, započelo je stvaranje zbirke.

Jelena Valkaj završila je studj likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, a potom je, kao likovni pedagog radila u odjelu za likovnu umjetnost i dizajn u čakovečkoj Graditeljskoj školi.

Tu sam našla sebe, rad s mladima me ispunjavao, a bili smo ukorak s vremenom te smo ostvarivali zapažene rezultate. To je, mogu reći, bio moj najsretniji i najplodniji period. Prosvjetu sam napustila jer sam se s vremenom ponavljala, a meni svaki dan mora biti drugačiji. Sada uživam jer u mirovini radim sve što ranije nisam stigla, ističe Jelena Valkaj. 

Presretna sam. Kad sve zaokružim u jednu priču, predmeti će dobiti svoj prostor. Iduće godine planiramo predmete izložiti u izložbenom salonu. Želja mi je, u suradnji s ostalim autorima iz Međimurja, napraviti zbirku unikatne keramike, a to bi bila velika novina na našem području, dodaje Erika Nađ Jerković.