Kultura i prosvjeta 18.03.2017. 16:41. Zadnja izmjena: 18.03.2017. 16:41.

Sveti Martin na Muri

Dražen Crnčec sačuvao uspomene

Predsjednik Hrvatske kulturno umjetničke udruge "Sveti Martin" u Svetom Martinu na Muri, mr.sc. Dražen Crnčec, profesor biologije i kemije u tamošnjoj osnovnoj školi, pozvao je na okup sumještane u subotu, 25. veljače u općinski galerijski prostor da bi im predstavio jedinstveni program i projekt koji je – prema riječima Franje Makovca, načelnika svetomartinske općine - zamislio i realizirao samostalno, u težnji da se prikupi i sačuva pisane tragove o "Kulturnom i društvenom životu najsjevernije općine Međimurja" (1945. do 1995.).

Na izložbi koja je otvorena u subotu predstavljena je i prateća brošura, te digitalni audiovizualni formati s kojima se tematizira razdoblje života društvene zajednice nakon Drugog svjetskog rata pa do osnutka današnje Hrvatske kulturno umjetničke udruge "Sveti Martin". Obrazlažući zašto se upustio u zahtjevan projekt u čijoj je realizaciji općina pokrila tek materijalne troškove, a sve ostalo obavio volonterski D. Crnčec, na otvorenju izložbe istaknuo:

- Iako smo mnogo materijala prikupili o kulturnom i društvenom životu naše općine u drugoj polovini XX. stoljeća, posao nije gotov, jer mislim da smo dali tek grube osnove i natruhe bogatog, po mnogim značajkama osebujnog načina življenja. Prikupljene su uspomene i vrijednosti utkane u kolektivnu svijest ljudi ovog kraja u aznačenom vremenu, a koje se osjećaju i u današnjim generacijama. Cilj ove izložbe i popratne brošure je senzibilizacija javnosti na važnost i vrijednost kulturne baštine iz tog razdoblja, ali, nadajmo se, i poticaj mlađim zainteresiranim žiteljima na nova istraživanja kako kulturne baštine, tako i društvenog života ove naše najsjevernije općine Međimurja. Sigurna sam da postoji još mnogo materijala skrivenih u škirnjama i škrinjicama, fotoalbumima obiteljskih uspomena te sjećanjima naših starijih sumještana koje pozivam da nam i dalje prenose svoja sjećanja i spoznaje...

Projektom koji čuva kolektivnu memoriju D. Crnčec je spasio uspomene o društveno-političkim prilikama, o mjesnim svetkovinama i praznicima, o društvima i ustanovama u kulturnom životu zajednice i desecima imena koja se ne smiju zaboraviti, o svakodnevici koja je ispreplitala radišnost i ljepotu druženja, te o zanimljivostima koje su (najčešće slučajno) bilježene u Svetom Martinu na Muri i naseljima današnje općine.

Šteta je što je brošura o "Kulturnom i društvenom životu najsjevernije općine Međimurja" otisnuta u samo 200 primjeraka, jer trud uložen u cijeli projekt trebalo bi promovirati mnogo šire od domicilne općine.