Kultura i prosvjeta 01.07.2019. 07:56. Zadnja izmjena: 01.07.2019. 07:56.

Župa sv. Antuna Padovanskog

Duhovne teme inspiracija za literarno i likovno stvaralaštvo

Povodom proslave 20-godišnjice Župa sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu provela je literarni i likovni natječaj za predškolce i osnovnoškolce naziva Cvjetići sv. Antuna.

Na susret duhovnog dječjeg stvaralaštva prijavile su se Prva, Druga i Treća osnovna škola Čakovec, potom OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Ivanovec, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Pribislavec, PŠ Stanetinec, PŠ Železna Gora, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Donji Vidovec, OŠ Kuršanec i Katolička osnovna škola sv. Uršule Varaždin, kao i Dječji vrtić Zvončić iz Gole, DV Pinokio Sivica, DV Leptirići Zebanec Selo, predškolci Isusove ovčice i korisnici Dnevnog boravka djece dr. Antun Bogdan Čakovec. Pristiglo je 170 radova, a prosudbna komisija u čijem su sastavu bili župnik Tomislav Božiček i članovi Nataša Kralj, Martina Horvat, Vlatka Železnjak, Helga Novak, Renata Treska, Gabrijela Maltar i Blaženka Hunjadi Bašek odabrala je najbolje uratke. Njihovim autorima nagrade su uručene na nedavnoj svečanosti upriličenoj u čakovečkoj crkvi. Od predškolaca najbolje likovne radove napravile su Marija Bogadi (DV Zvončić iz Gole), Loredana Ptiček (vjerska igraonica Isusove ovčice), Sabina Golubić (DV Pinokio Sivica) i Lara Rep (DV Leptirići Zebanec Selo). Učenica 3. razreda malosubotičke Škole Helena Marčec nacrtala je najbolji rad među učenicima nižih razreda, a slijedile su ju Mia Šela iz OŠ Sivica, Sara Novak iz III. OŠ Čakovec i Maja Bedić iz II. OŠ Čakovec. Moja sveta potvrda naziv je likovnog uratka Matije Đurašina, učenika 8. razreda OŠ Donji Kraljevec, kojim je osvojio prvu nagradu u kategoriji učenika viših razreda. Drugo mjesto pripalo je Ines Oršuš iz OŠ Kuršanec, a treće je zauzela Mia Jurčec, učenica OŠ Donji Kraljevec.

U kategoriji literarnih radova istaknuli su se Ivano Lukačević (II. OŠ Čakovec), Leon Modrinjak (OŠ Ivanovec), Nela Jošt (II. OŠ Čakovec) i Marta Jezernik (III. OŠ Čakovec), dok su među učenicima od 5. do 8. razreda najuspješniji bili Simona Rubin i Lana Kalamari iz OŠ Ivanovec te Magdalena Židov, učenica čakovečke III. osnovne.

Posebne nagrade dodijeljene su skupini djece Dnevnog boravka dr. Antun Bogdan iz Čakovca i Nini Mihalic iz DV-a Pinokio, a međunarodna nagrada otišla je u ruke Patrika Ćavara i Ane Knežević iz Širokog Brijega.

Program su svojim nastupom obogatili predškolci vjerske igraonice Isusove ovčice i polaznici DV-a Hižica, a okupljene u crkvi sv. Antuna Padovanskog počastili su i nagrađeni učenici, čitajući svoje stihove.