Kultura i prosvjeta 05.12.2018. 13:03. Zadnja izmjena: 05.12.2018. 13:04.

Zagreb

Dva filma Muzeja Međimurja Čakovec na festivalu muzejskog filma i multimedije

Sedmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održat će se 6. i 7. prosinca u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Organizator manifestacije koja je tijekom proteklih dvanaest godina probudila interes muzealca, kreativne industrije, IT stručnjaka i studenata muzeologije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a cilj je popularizacija audio vizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, istraživanje primjene filmskih i digitalnih sadržaja u muzejskoj zajednici te poticanje suradnje između kulturnih i kreativnih industrija.

Prikazivački dio MUVI 07 festivala donosi 23 filmska ostvarenja  koja pokrivaju široki spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista. Program je podijeljen u šest sekcija: etnološke teme, predstavljamo: Etnografski muzej Zagreb, predstavljamo: Muzej Međimurja Čakovec, promotivni filmovi muzeja, sekcija s kratkim filmovima o izložbama, zaštiti, edukaciji i događanjima te zagrebačka premijera dokumentarno-igranog filma The Prehistoric Night of Venus i Mars. Program otvaraju filmovi koji na vrlo različite načine promiču i valoriziraju etnološka istraživanja. 

Pažnju plijene i dva dokumentarca nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec - Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju i Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, koji govore o umijeću zlatarenja koje upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, odnosno predstavljaju povijesti cimbala i njegovu ulogu u međimurskoj tradicijskoj glazbi od ranog 19. stoljeća sve do sredine 20. stoljeća kada ga potiskuje popularnija tamburica.