Kultura i prosvjeta 23.06.2018. 08:58. Zadnja izmjena: 23.06.2018. 08:59.

Zbirka pjesama

Dvadesetdvogodišnji Tomislav Dretar iz Varaždina: Riječima tijesno, a mislima široko

Dvadesetdvogodišnji Tomislav Dretar iz Varaždina prošle je godine i službeno postao književnik. Svjetlo dana ugledala je njegova prva zbirka pjesama intrigantnog naziva Patetika (Kanaan). Plod je to višegodišnjeg rada studenta treće godine Filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

- Pišem od srednje škole. Počeo je iz ljubavi prema filmovima. Pošto nisam imao mogućnost baviti se filmom, a žarko sam želio nešto raditi, na kraju je to rezultiralo poezijom, rekao je varaždinski pjesnik uoči predstavljanja svog prvijenca u prostorijama Ogranka matice hrvatske Čakovec u Čakovcu. Promociji su, između ostalih, prisustvovali recenzent dr.sc. Ivan Čehok i urednik mr.sc. Ernest Fišer, dramska umjetnica Ivana Zanjko koja je pročitala nekoliko uradaka, dok je mladi glazbenik Nikola Hrupek večer začinio glazbom. 

- Radi se o nadarenom pjesniku, postmodernisti, intelektualcu koji na svoj pjesnički način odgovara na izazove koji su nam svima zajednički u globalističkom kaosu u kojem živimo. Njegova poezija je puna ironije, sarkazma, čak i oksimorona. Piše minijature, što je izuzetno teško jer valja se držati pravila riječima tijesno, a mislima široko, nagasio je Fišer prilikom predstavljanja. 

Zbirka sadrži 66 pjesama različite tematike - od pjesama prožetih klasičnim mladenačkim, egzistencijalnim pitanja do ljubavne poezije. Većina njih nastala je pod okriljem noći. Upravo u to doba, kaže nam mladi pjesnik, najčešće spaja riječi ili fraze koje su mu ušle u uho i ostale utisnute u pamćenje. Trenutno radi na nekoj vrsti eksperimentalne poeme – spoju dramskog teksta, poeme i proze, a premda još uvijek nije siguran što će biti rezultat toga, na pitanje o budućnosti odgovara bez oklijevanja. - Vidim se uz papir i olovku, kratko zaključuje mladi varaždinski pjesnik.