Kultura i prosvjeta 27.10.2016. 14:40. Zadnja izmjena: 27.10.2016. 14:47.

Inkubator govorne izvrsnosti

Dvodnevna radionica govorništva, Studentska govornica, održana prvi put

Održana je prva Studentska govornica Međimurskoj županiji, stručno usavršavanje u govornoj izvrsnosti za međimurske studente.

Dvodnevna radionica u koju se uključilo 11 studenata Učiteljskoga fakulteta, Međimurskoga veleučilišta i studija Sestrinstva, održava se u sklopu projekta INGI (Inkubator govorne izvrsnosti), uz realizaciju predavača, govornih trenera Ines Carović, Davora Stankovića i Tene Žganec. Svi redom, kao eminentni stručnjaci u području govorništva, studentima su ovime dali priliku da kroz radionice i vježbe u 20 govorničkih sati ojačaju svoje govorničko samopouzdanje i nauče govoriti s lakoćom.

Međimurje je s razlogom prvi domaćin Studentske govornice

Međimurje je zaista kraj koji prednjači u podizanju ljestvice u ulaganju u obrazovanje i izvrsnosti, pa je i logično da bude prvo u takvom poduhvatu, objasnila je začetnica projekta Ines Carović, ponosna što je Međimurje prepoznalo važnost govornog umijeća, uz to najavivši kako će ovakvih, ali i sličnih radionica biti sve više. Naime planira se provođenje dva puta godišnje, na tri različite razine, za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole (TEEN govornica), srednje škole (Školska govornica) i za studente (Studentska govornica).

Takve radionice povećavaju govorničko samopouzdanje i komunikacijske vještine te su polaznici vrlo uspješni u svojim govornim nastupima, jasna je Carović. Podršku mladim i uspješnim ljudima, koji uz sve vrline i studentske obaveze žele unaprijediti i svoju govornu izvrsnost, dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

5 minuta govora govorniku je kao 5 pretrčanih kilometara trkaču

Drago mi je da smo u Međimurju krenuli s ovakvom inicijativom, ovo je samo dokaz da kada postoje dobra ideja i inicijativa da se svaki zamišljeni projekt može ostvariti, a mi kao Županija uvijek ćemo dati podršku posebice onima koji imaju za cilj edukaciju, usavršavanje i napredak. Dar govora i vrijednost izgovorene riječi danas su ključ uspjeha, a upravo su riječi te koje nam stvaraju sliku i percepciju o govorniku i njegovim kvalitetama, rekao je međimurski župan čestitavši najhrabrijima koji su dio prvog ovakvog usavršavanja, te im poželio sreću na Govoroboju, natjecanju kojim će zatvoriti Studentsku govornicu.

Projekt kojim se prepoznaje nužnost jačanja vještina potrebnih za 21. stoljeće, a to su govorničke, prezentacijske i komunikacijske kompetencije, podržali su i prisutni - prodekanica Učiteljskog fakulteta - Odsjek u Čakovcu Tamara Turza Bogdan, prodekan za razvoj na Međimurskom veleučilištu Željko Knok, te predstavnici Grada Čakovca.

Izvor: