Kultura i prosvjeta 23.01.2017. 07:46.

Kampusijada

Ela Megla: Sportskom manifestacijom do Rektorove nagrade

Ove akademske godine Ela Megla, 23-godišnja studentica iz Čakovca upisala je drugu godinu diplomskog studija socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Prošle akademske godine svoj uspjeh i odlično zalaganje na fakultetu potvrdila je dobivanjem Rektorove nagrade za projekt Kampusijada na kojem je radila s kolegama studentima s njenog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Hrvatskih studija.

Nagradu ste dobili za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici za Kampusijadu, što je to?

- Kampusijada je pokrenuta 2009. godine na Znanstveno učilišnom Kampusu Borongaj. To je sportsko natjecanje studenata Sveučilišta u Zagrebu i iako je cjelokupna organizacija u rukama studenata, pomoć nam pružaju i naši fakulteti, Studentski centar i rektor. Ovogodišnja Kampusijada treća je u nizu samostalne organizacije studenata, a usprkos nepogodnim vremenskim prilikama okupila je veliki broj sudionika. Studenti su se mogli prijaviti za sudjelovanje u više od 20 disciplina (nogomet, košarka, odbojka, obaranje ruku, opći kviz znanja, povlačenje užeta, nošenje jaja u žlici…). Organizacijski odbor se svake godine trudi uvesti novine koje će privući i one studente kojima sport nije jača strana pa je ove godine organizirana radionica o slijepim i slabovidnim osobama i predstavljanje udruga.

Tko sve sudjeluje u Kampusijadi?

- Osim organizacijskog odbora koji broji oko 15 članova u pripremanju i na samoj manifestaciji od velike pomoći su nam i brojni volonteri. Svi zajedno koordiniramo i pazimo da se sve odvija po planu, što nije lako jer se svake godine povećava broj sudionika. Ove godine zaprimljeno je više od 1300 prijava, a neki studenti dolaze samo kao podrška. Važni su nam i sponzori uz pomoć kojih smo za najbolje sudionike osigurali vrijedne nagrade koje su bile vrlo primamljive (putovanja, pretplate na kazalište, poklon paketi…).

Koja je bila Vaša uloga u projektu?

- Predsjednica sam studentskog zbora ERF-a, pa sam u užem Organizacijskom odboru. Naša zadaća je dogovoriti termin održavanja Kampusijade, dogovoriti se s dekanima oko njihove pomoći, brinuti o financijama, sponzorima, prijavama, volonterima… Ima tu mnogo posla, ali smo već uigrana ekipa i sve ide lakše nego na početku, kada smo se i mi sami pitali što sve trebamo da bi organizacija uspjela.

Jeste li se nadali Rektorovoj nagradi? Što za Vas ona znači?

- Od početka rada na Kampusijadi, bez lažne skromnosti, znamo da radimo odličnu stvar. Naš Kampus je malo izvan centra i imamo luksuz zelenila što privlači studente. Nakon prijave za Rektorovu nagradu od strane čelnika fakulteta, svi smo se nadali da ćemo je dobiti jer ipak nismo radili mali posao. Nagrada mi puno znači jer pokazuje da je Sveučilište prepoznalo potencijal naše sportske manifestacije. Ona je za mene potvrda da sav moj angažman oko organizacije, ne samo Kampusijade, već i drugih događanja nije uzaludan.

Kako to da ste odabrala baš Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, jeste li danas zadovoljni odabirom?

- Znala sam da želim studirati nešto u društveno-humanističkom području. Svačeg je tu bilo, ali kad sam saznala za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i za smjer socijalne pedagogije znala sam da je to za mene. Do sad nisam požalila što sam to upisala, imala sam puno vježbi u sklopu predavanja od kojih su mi najdraže bile ona u sklopu Psihijatrijske bolnice Vrapče i provođenje odgojne mjere Pojačane brige i nadzora. Ove godine imamo praksu u trajanju od šest tjedana i to u probacijskom uredu, na odjelu psihijatrije u KB Dubrava i u kaznionici u Lepoglavi. Veselim se što ću se okušati u stvarnom radu jer me te ustanove privlače i za kasnije zaposlenje, objasnila je Ela Megla koja uz brojne obaveze na fakultetu često i volontira, ali zbog dobre organizacije ima i slobodnog vremena za sebe.