Kultura i prosvjeta 04.06.2019. 13:22. Zadnja izmjena: 04.06.2019. 13:45.

Likovni radovi

Ema Klarić učenica OŠ Prelog osvojila prvo mjesto na likovnom natječaju Predstavljam se svijetu

Učenica iz Preloga osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji likovnog natječaja na kojemu je sudjelovalo 2400 učenika iz cijele Hrvatske. Dodijeljeno je ukupno 40 nagrada najboljim likovnim radovima, od kojih je nagradu za najbolje preuređenu naslovnicu lektire u kategoriji predmetne nastave osvojila Ema Klarić iz OŠ Prelog. Nagrađena učenica je odlučila iskoristiti svoje umjetničke sposobnosti da preuredi naslovnicu poznate zbirke pjesama Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka pod mentorstvom Lee Kušelj.

Osim nagrađenih učenika i, ponosnih roditelja i učitelja-mentora iz cijele Hrvatske, dodjeli nagrada prisustvovali su i pojedini članovi stručno-učiteljskog žirija i stručno-umjetničkog žirija koji su i dodijelili nagrade i posebna priznanja.

  • Tema natječaja – identitet – ususret predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije i Rijekom EPK 2020. godine.

Cilj natječaja bio je potaknuti učenike na kreativno propitivanje važnosti, vrijednosti i posebnosti kulturne i prirodne baštine, nasljeđa i tradicije zavičaja i zajednice kojoj pripadamo te osmišljavanja  vizualnih, kreativnih i inovativnih likovnih rješenja identiteta kojima se predstavljamo i po kojima smo prepoznatljivi u svijetu uoči predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije te Rijekom kao Europskom prijestolnicom kulture u 2020. godini.

Od 1404 radova, naš stručan žiri nagradio je 40 najboljih u 5 kategorija u kojima su učenici redizajnirali čak 444 naslovnica najdražih lektirnih djela. Osim u kategoriji naslovnice, učenici su mogli prijaviti svoje radove u kategoriji portret kojim su dočarali hrvatske velikane, plakatom su predstavili čitavu Hrvatsku, suvenirom su nam približili okuse, mirise i baštinu svoga kraja te su osmislili razredne zastave.

Sve što su učenici kistom, tušem, olovkom, ugljenom, kolažom i škarama istaknuli, izrazili i oblikovali, ne samo da je vrijedno i pokazuje njihovo vladanje likovnim vještinama, nego i pokazuje njihovu produktivnu darovitost i velik potencijal koji se u svakom učeniku ponaosob skriva.

Učenici i učitelji predstavili su se svijetu IZZI – interaktivno, zanimljivo, zabavno i inkluzivno!