Kultura i prosvjeta 08.01.2018. 13:40. Zadnja izmjena: 08.01.2018. 13:42.

Glazbeni sastav zvuka starine

Ethno garden: Želimo oživjeti zvuk cimbala, izvorni zvuk Međimurja

Muzej Međimurja Čakovec pred kraj godine predstavio je nematerijalnu baštinu Međimurja izložbom pod nazivom „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva”. Dio bogatog programa bili su i članovi glazbene skupine nazvane Ethno garden. Čine ju Neven Kolarić na cimbalu, Matěj Petříček, gost iz Češke, na violini, Dino Lesjak na bas gitari, Marinko Marciuš na bubnjevima i Željko Posavec na gitari.

Petorica mladića zasvirala su i na otvorenju izložbe u Muzeju i tako zvuk cimbala - naše nematerijalne baštine - na trenutak oživjeli. Željko Posavec, prvi među jednakima u petorki, rekao nam je: - Sam naziv benda govori puno o nama. Mi smo istomišljenici koji žele promovirati stare pjesme iz Međimurja, s našim aranžmanima, s autentičnim zvukom koji daju u prvom redu cimbal i violina. Cimbal je u Međimurje krajem 19. stoljeća donijela mađarska romska obitelj Vandela Pastora, a odavdese on proširio na Podravinu, Zagorje i Prigorje. Tamburicu pak su ovamo, u donje Međimurje, donijeli povratnici s rada u Osijeku 1910. godine, zato smatramo da je zvuk cimbala onaj izvorni zvuk Međimurja. Međimurska glazbena baština broji oko 10 tisuća pjesama, a najveći broj ljudi barem 95 posto njih nije nikad ni čuo, ističe Posavec i dodaje: - Nama je to poticaj da s još više volje otkrivamo, oživljujemo i njegujemo to naše zaboravljeno blago. Koliko znamo trenutno smo jedini bend ovakvog tipa na ovim prostorima. Cimbal je gotovo izumro u Međimurju, iako je u Hrvatsku prvo k nama došao, i voljeli bismo ga vratiti u život, zbog Međimurja. Imamo i odgovornost u tome, u Međimurju sada tek dvojica sviraju mađarski veliki cimbal, uz Nevena Kolarića samo još Nikola Baričević.

Ethno garden osim međimurske glazbe svira i specifičan oblik etno glazbe iz Makedonije, Rumunjske, Mađarske, Srbije i Kube, a broj zemalja čiju tradicionalnu glazbu izvode se i širi. I žanrovski je raznovrstan, u njegovom repertoaru su i gypsy jazz, samba, bossa nova, swing i mnogi drugi ritmovi. To nije sve - Posavec kaže: - Pripremamo i neke autorske pjesme, sad su u procesu stvaranja. Surađujemo s nizom drugih glazbenika, s Leom Šprajc,Tamarom Korunek, Krunoslavom Lajtmanom, Veselim Međimurkama i drugima. Povremeno surađujemo i u nekim elektroničko-eksperimentalno-ambijentalnim projektima. Planiramo snimiti album te eventualno proširiti bend.