Kultura i prosvjeta 02.10.2018. 12:08. Zadnja izmjena: 02.10.2018. 12:10.

STRIPoblačak

Festival stripa: U planu i škola stripa

Sredinom rujna ljubitelji stripa uživali su u još jednom festivalu stripa u organizaciji udruge STRIPoblačak. Trodnevna manifestacija otvorena je izložbom stripova i ilustracija Igora Bojana Vilagoša, akademskog slikara-grafičara, u predvorju dječjeg odjela Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec. Tom prigodom predsjednik udruge STRIPoblačak Josip Mihalković izrazio je ponos što je manifestacija doživjela jubilarno peto izdanje. Festival iz godine u godinu sve više raste te ugošćuje poznata imena s hrvatske stripske scene, a u skorijoj budućnosti najmlađe zaljubljenike u ovu umjetnost očekuje prava poslastica, najavljuje Mihalković.

- Kad se sjetim prva godina bila je čupava, ali nakon toga je krenulo. Dolazi nam puno djece, a to nam je i cilj – poticati djecu i mlade. Plan mi je nakon umirovljenja, iako mi se baš ne ide u mirovinu, pokrenuti školu stripa. Već sam dobio termin u Knjižnici i želja mi je prenijeti svoje znanje na mlade naraštaje, poručio je Mihalković.

Drugi dan festivala organizirana je projekcija dokumentarnog filma Jules autorice Tene Bošnjaković o poznatom crtaču stripa Juliju Radikoviću-Julesu, dok je velika završnica priređena u Muzeju Međimurja Čakovec otvorenjem retrospektivne izložbe Kroz minula desetljeća.