Kultura i prosvjeta 11.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Film OŠ Strahoninec na državnom Lidranu

Filmska skupina Osnovne škole Strahoninec snimila je film naslovljen Izidora iz 2.b s kojim će se od 15. do 17. travnja predstaviti na državnoj smotri LIDRANO u Šibeniku. Na smotru nacionalne razine pozvano je ukupno 7 filmova iz cijele Hrvatske, pa osnovci iz Strahoninca imaju priličan razlog za ponos i zadovoljstvo. Članice filmske skupine koje su radile na filmu su Lana Cmrečnjak, Katarina Sklepić, Jana Smrtić, Klara Novak i Melani Balić - učenice završnog razreda OŠ Strahoninec, a pomogli su im učiteljica hrvatskog jezika Dijana Pasarić i Mario Kanižaj koji drži razrednu nastavu. Glavna protagonistica filma je Izidora Mustak iz 2.b razreda čija se nesebičnost i otvorenost za sve oko nje ogleda su učeničkoj izvrsnosti, no, okolinu fascinira i predanim pomaganjem svom kolegi iz razreda Eriku Vrbancu.
Pri izradi filma autori ne kriju da su se po prvi put samostalno bavili snimanjem i montažom.
- Ideja o temi filma je originalna jer je primjer ne samo kolegijalnosti, već i osjetljivosti kojoj poučavamo djecu unutar obitelji i škole. Poslu smo prišli tako što smo prvo napravili sinopsis, napisali scenarij, vodili knjigu snimanja, bavili se montažom. Na županijskom smo LIDRANU bili prvi i poziv na državnu smotru veliki nam je kompliment i priznanje radu učenica filmsko-novinarske skupine - kaže Dijana Pasarić. Na pitanje o impresijama iz vremena snimanja filma učenice kažu kako su tek u vrijeme montiranja uvidjele koliko su snimljeni materijali diskutabilni.
- Dok ne dođete do montaže i pregledate snimke, ne znate koliko je što dobro ispalo. Iznenadile smo se kad smo vidjele koliko je toga loše snimljeno, ali to nam je sve bila vodilja - veli Jana Smrtić.
Kulminacija
Izidora je glavna protagonistica školskog filma zbog već navedenih razloga, no, s kulminacijom radnje u filmu vidi se da njezina predanost pomaganju kolegi Eriku proizlazi iz njezine svijesti o njegovim potrebama. Naime, Erik je slijep, a Izidora mu pomaže u kretanju, odlasku na školsku užinu, učenju i pisanju školske građe, priprema mu stroj za pisanje na Brailleovom pismu.
- Najzanimljivije tijekom snimanja bilo je to što smo i same učile stječući osnove, što vrijedi i za montažu. Osobito je vrijedno to što smo uvidjele kako djevojčica poput Izidore, kojoj je samo 8 godina, ima osjećaj za potrebe koje ima Erik, a mi, primjerice, o tome nikad nismo ni razmišljali. Promijenile smo percepciju o slijepim osobama i sad znamo na što trebamo obraćati pažnju - kaže Klara Novak.
Izidorin senzibilitet za pomaganje proizlazi iz njezinog obiteljskog okruženja. Otac Dragutin Mustak kreće se u invalidskim kolicima, a ovdašnja ga javnost zna kao tajnika Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. I majka Suzana Mustak angažirana je u udruzi, a radost koju im pričinja Izidora nemjerljiva je.
- Izidora je izvrsna učenica, radoznala do krajnosti, svira klavir, voli ljude i lako se uklapa u svako društvo. Dugo smo čekali na našu kćer, pa je ponos njezinim školskim i dječjim uspjesima tim veći - kaže nam Suzana Mustak.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2972