Kultura i prosvjeta 26.03.2019. 08:01. Zadnja izmjena: 26.03.2019. 08:04.

Rasprava

Gimnazijalci na prvom međužupanijskom EU Caffe-u o važnosti političke participacije građana

Maturanti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Gimnazije Karlovac u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu debatirali su o političkoj participaciji s naglaskom na izbore za Europski parlament. Bio je to prvi međužupanijski EU Caffe pod nazivom „Neka se i moj glas čuje!“ koji su organizirali Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Raspravljalo se o temama poput ravnopravnosti spolova u politici, sudjelovanju dijaspore u politici, pitanju nacionalnih manjina i ruralnih područja u politici, političkoj participaciji mladih i osoba starije životne dobi te uvođenja obaveznog glasanja i sustava e-glasanja.

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec još je davne 2003. godine kao jedina škola u Republici Hrvatskoj oformila „europski razred“ čiji su učenici imali mogućnost pohađanja izbornog predmeta „europske integracije“. Nakon toga pokrenuli smo europski klub i možemo reći da svih ovih godina njegujemo europsku dimenziju, a ovaj je dan samo nastavak našeg europskog promišljanja i neka bude potvrda svega onoga što morate izraziti 26. svibnja“, poručila je Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec te potaknula maturante da poprave statistiku s posljednjih europskih izbora prema kojoj je Hrvatska bila među članicama s najslabijim odazivom birača, posebno među mladima.

EU caffe otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši kako Europska unija kao zajednica zemalja ne smije biti cilj, već prilika i sredstvo za ostvarivanje bolje kvalitete života.

Brojni maturanti, sudionici EU caffe-a u svibnju će kao punoljetne osobe prvi put dobiti priliku glasovati te izaći na birališta, a upravo ovakvi projekti potiču ih na obavljanje njihove građanske dužnosti, smatra Lara Marčec, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koja je zaključila kako mnogi njeni vršnjaci nisu ni svjesni koliko politička participacija oblikuje njihov svakodnevni život.