Kultura i prosvjeta 13.02.2017. 06:48.

Donja Dubrava

Glazbom obilježen Dan dobravske povijesti

U Donjoj Dubravi je održan drugi po redu Dan dobravske povijesti kojim je praćena ovogodišnja Noć muzeja. U bogatoj povijesti Donje Dubrave glazba je itekako bila prisutna, te je ovogodišnja tema pala na plodno tlo. Puhački orkestar općine Donja Dubrava spletom međimurskih pjesama uveo je posjetitelje u prvo predavanje koje je u vatrogasnom domu održao Slaven Ujlaki na temu povijesti limene glazbe u Donjoj Dubravi. Vatrogasni je dom najprimjerenija lokacija za to jer su počeci limene glazbe usko vezani uz DVD s kojim su od osnivanja 1888. godine do danas isprepleteni. Iako danas Puhački orkestar više ne djeluje pod DVD-om, u vatrogasnom je domu postavljen spomen zid na kojem su izloženi najstariji instrumenti prve limene glazbe u Donjoj Dubravi. Riječ je nakon predavanja preuzeo Vinko Čituš koji se u spomen sobi osvrnuo na najvažnije trenutke u povijesti DVD-a, istaknuvši kvalitetnu opremu kojom raspolažu.

Nakon programa u vatrogasnom domu, glazba je oživjela u domu kulture Zalan. KUD Seljačka sloga Donja Dubrava otvorio je vrata svojim sumještanima i pokazao im bogatstvo narodnih nošnji, pjesmarica, a bili su izloženi i stari i noviji instrumenti. Među najljepšim izlošcima bile su cimbule. Glazbenu manifestaciju otvorili su tamburaši KUD-a s dvije međimurske popevke koje su izveli pjevači i članovi KUD-a Nino Klobučarić i Ivan Brljak.  Da se međimurske popevke ne moraju samo pjevati, pokazali su nam učenici osnovne škole koji su pročitali nekoliko međimurskih pjesama, te na taj način uveličali temu o glazbi. Šećer na kraju bila je svirka Puhačkog orkestra sa spletom međimurskih pjesama. Janja Kovač je održala kratko predavanje o međimurskoj popevki. Održan po drugi put, Dan dobravske povijesti još je jednom pokazao da D. Dubrava ima bogatu povijest i tradiciju koja je i dalje živa zahvaljujući najmlađima koji je usvajaju i prenose. Trud organizatora nagrađen je velikim odazivom mještana Donje Dubrave i susjednih sela.

Manifestaciju su organizirali KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, Dobrovoljno vatrogasno društvo D. Dubrava, općinski Puhački orkestar i Udruga žena iz mjesta.