Kultura i prosvjeta 22.11.2019. 08:12. Zadnja izmjena: 22.11.2019. 08:18.

Koncert 26. studenoga

Godišnjica uvrštavanja međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

Uskoro će se navršiti godina dana kako je na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu 28. studenog 2018. godine, međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Svoj doprinos ovom iznimnom priznanju međimurskoj popevki dali su svi stanovnici Međimurja koji su posljednjih desetljeća i stoljeća uz popevku slavili, tugovali, ispraćali.

Predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač najavio je bogat program „Ti si meni po serdini srca“ koji će se u organizaciji Međimurske županije, Matice hrvatske, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Udruge Matapur, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture, održati 26. i 28. studenoga ove godine u Čakovcu i Zagrebu. „U Čakovcu ćemo prezentirati popevku u izvornom obliku i to nastupom većine članova Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, a drugi dio programa je stručno-znanstveni kolokvij s umjetničkim programom u Zagrebu – znanstveni dio će obuhvatiti fenomen međimurske popevke, dok će umjetnički program biti malo drugačiji; kroz sve vidove glazbe, a ne samo kroz tradicijski.“

Poznata međimurska etnologinja, glazbenica i književnica dr.sc. Lidija Bajuk u ovoj priči ima trojaku ulogu – od zaposlenice u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, preko pročelnice Odjela za arheologiju i etnologiju u Matici hrvatskoj u Zagrebu, do predsjednice udruge Matapur registrirane u Međimurju. Ujedno je supotpisnica nominacije za uvrštenje popevke i na nacionalnoj, ali i na UNESCO-ovoj listi. 

Da je najveće bogatstvo Međimurja upravo njegov identitet tvrdi župan Međimurske županije Matija Posavec. „Identitet čine ljudi, njihove vrijednosti, naša povijest i naša kultura, a međimurska popevka neizostavni je dio naše baštine. Smotra Međimurske popevke u Nedelišću održava se od 1971. godine, a u tom je vremenu obuhvatila više od 8 tisuća izvođača, solista i folklornih skupina. Ako uzmemo u obzir sve naše predsmotre i kulturne manifestacije te rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, dolazimo do spoznaje da se više od 20 tisuća Međimurka i Međimuraca na neki način bavi kulturnim amaterizmom. Međimurska popevka imala je značajnu ulogu u povijesti i u pripadnosti Međimurja matici zemlji. Sve su to argumenti zbog kojih je popevka na listi UNESCO-a, no to nam ne smije biti cilj, već sredstvo. Od srca zahvaljujem i Dejanu Buvaču koju okuplja amatere, ali i dr.sc. Lidiji Bajuk koja je ostavila neizbrisiv trag na očuvanju međimurske popevke. Na očuvanju identiteta surađujemo s Maticom hrvatskom, revitaliziramo Stari grad Zrinskih, populariziramo naše manifestacije. Iduće godine obilježava se 400-ta obljetnicu rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog, a ove godine 360-a godišnjica dolaska franjevaca u Čakovec – sve to povezano je s našom vizijom očuvanja povijesti.“, poručio je župan Posavec te uputio poziv sugrađankama i sugrađanima na koncert međimurskih popevki 26. studenoga u 18 sati u Centar za kulturu Čakovec. Ulaz za posjetitelje je besplatan.