Kultura i prosvjeta 10.05.2016. 12:47. Zadnja izmjena: 10.05.2016. 12:53.

Kajkavske popevke

Gordana Lach i Željko Grahovec predstavili svoj drugi album pod nazivom Kaj je Kaj

“Kaj je Kaj, je svojevrsna zbirka kajkavskih popevki kajkavske Hrvatske, ponekih zauvijek sačuvanih od zaborava…“ prva je rečenica napisana na omotu novog albuma izuzetnog dvojca Gordane Lach i Željka Grahovca koji je u dvorani Zrinski zgrade Scheier po prvi put predstavljen javnosti, a na kojem su bili i župan Matija Posavec te njegova zamjenica Sandra Herman. I upravo ta rečenica možda najbolje opisuje značaj ovog i ovakvih projekata koji budućim generacijama čuvaju ono najvrijednije, povijest i kulturnu baštinu.

Drugi album koji je ujedinio cjelokupno kajkavsko područje

Nakon njihovog prvog albuma Munine viže, objavljen je ovaj drugi album koji je objedinio cjelokupno kajkavsko područje s posebnim naglaskom na Međimurje. Svojim obradama i načinom izvedbe želi se domaći glazbeni kaj približiti publici te upoznati široko slušateljstvo i s ovim našim nepresušnim narodnim blagom.

Opijeni ljubavlju prema popevki i dalje smo tražili stare napjeve i pjesme proučavali stare zapise, povezivali se s ljubiteljima folklorne i etno glazbe.“ – rekao je Željko te napomenuo kako je prikupljeni materijal srž albuma Kaj je Kaj, na kojem se osim pjesama međimurskog kraja, koji je svoju popevku marljivo zapisivao u izvornom govornom dijalektu, mogu pronaći i pjesme Zagorja, Podravine, Prigorja i Moslavine. “Smatramo da smo kroz naziv albuma postavili pitanje, a slušajući pjesme koje smo za sve pripremili, svatko će pronaći i svoj odgovor na njega. Cilj nam je da slušanje ovog albuma svima donese zadovoljstvo, ali i da probudi ljubav prema popevki jer ona je naša glazbena baština i treba ju sačuvati.“ – zaključila je Gordana Lach.

Izvor: Mateja Gošćiej