Kultura i prosvjeta 28.10.2019. 20:36. Zadnja izmjena: 28.10.2019. 20:36.

Projekt

Goričan domaćin kulturološkog susreta posvećenog obitelji Zrinski

U želji da se održe uspomene na obitelj Zrinski i utvrdu Novi Zrin, prije dvanaest godina, Vojna akademija u Budimpešti na čelu s dr. Pappom Ferencom, pokrenula je projekt kulturoloških susreta eminentnih stručnjaka s hrvatske i mađarske strane koje u radu i djelovanju inspiriraju članovi velikaške obitelji. Uz općine koje se nalaze uz rijeku Muru s hrvatske i mađarske strane koje već 12-u godinu organiziraju znanstvena predavanja te nastupe kulturno-umjetničkih društava mađarskih i hrvatskih općina, nastojanju da se održi spomen na obitelj Zrinskih pridružuju se i institucije poput Vojne akademije u Budimpešti, Muzeja Međimurja Čakovec te Zrinske garde Čakovec. Projekt povezuje pogranična naselja dviju država, a svake je godine domaćin druga općina. Ove godine to je Općina Goričan, koja je susret započela u Multimedijalnoj dvorani u subotu, 26. listopada 2019. godine, predavanjem „Spomen na obitelj Zrinski“. Načelnik Mario Moharić u svom je obraćanju izrazio veliko zadovoljstvo domaćinstvom susreta te napomenuo kako je obitelj Zrinski ostavila dubok trag ne samo na području Međimurja i Hrvatske, već i Mađarske. Dodao je kako Goričanu predstoji još jedan važan događaj, a to je obilježavanje 101. godišnjice osnivanja Goričanske republike. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec kazao je kako su ovi susreti itekako značajni i korisni iz razloga što prenose istinu i znanstveno utemeljene činjenice, ali i promoviraju lik i djelo članova obitelji poznate u čitavoj Europi.

Akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar predstavio je monografiju “Zrinski i Frankopani”. Nakon njega o svom je djelu „Deset godina djelovanja obnovljene družbe Braća Hrvatskoga Zmaja” govorio mons. prof. dr. Juraj Kolarić, a predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel govorio je o baštini slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski te predstavio pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine. Uvaženi gost iz Mađarske, rektor Vojne akademije u Budimpešti dr. Jozsef Padanyi, održao je predavanje o arheološkim istraživanjima utvrde Novi Zrin od strane spomenute akademske institucije. Moderator je bio vlč. Josip Drvoderić.

U rujnu 2018. godine u Murakeresturu je predana službena zastava Kulturoloških susreta Zrinskih Općini Goričan na čuvanje od godinu dana. Godina dana je prošla od kako je Općina Goričan preuzela zastavu te ju je sada načelnik Mario Moharić predao novoizabranom načelniku općine Fityeház Dr. Józsefu Takácsu, u ime svih mađarskih općina koje organiziraju Dane Zrinskih.

Kao uvertira u službenu predaju zastave kulturoloških susreta Zrinski mađarskoj općini, u školskoj sportskoj dvorani Goričan nastupili su KUD Goričan, KUD Pantlek iz Nagykanizse i KUD Zrin iz Legrada. Također, mještane općine i njihove goste svojim su nastupom obradovali Mirko Švenda Žiga i glumci amateri iz KUD-a Gruntovec.