Kultura i prosvjeta 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Hranjec uzvratio Horvatu i Marđetku

Redovna konferencija za novinare čakovečke Matice hrvatske iskorištena je za očitovanje Ogranka na nedavne komentare o uređivanju Hrvatskog kajkavskog kolendara. Predsjednik MHČ-a prof. dr. Stjepan Hranjec osvrnuo se na pisanje dvojice čitatelja Kolendara koji su upravo u našem tjedniku dali svoje viđenje uređivačke politike HKK-a.
- Budući da su ocjene čitatelja Horvata i Marđetka isključivo ideološki motivirane, a uredništvu, posebice uredniku, žele prišiti filoustaška i klerofašistička polazišta, želim reći da su konačno na površinu isplivali zakulisni razlozi javnih napada na HKK. Svi autori tih napada, bez izuzetaka, pristaše su režima koji je nakon Drugog svjetskog rata počinio pokolj desetaka tisuća ratnih zarobljenika i civila. HKK im smeta jer objavljuje dokumente i svjedočenja o žrtvama o kojima se ranije nije moglo niti smjelo govoriti. Riječ je o potpuno novim, dosad nepoznatim detaljima naše novije povijesti. To smeta onima koji su možda i sami sudjelovali u krvoproliću. Kako inače razumjeti histeriju kojom se okomljuju na iznošenje faktografije? Strepe li možda da će se nakon objavljenih imena ubijenih početi pojavljivati i imena njihovih ubojica - propituje se javno prof.dr. Hranjec.
Također je pred novinarimar istaknuo kako se uvodno akcentirana retorika čitatelja koji su javno reagirali na HKK može karakterizirati i kao pritisak na glavnog urednika Kolendara Ivana Pranjića, prof., da ponudi svoju ostavku.
- Sugerira se Predsjedništvu Ogranka da se urednik osilio i da mu treba stati na kraj. Ako i ušutkaju glavnog urednika, kako će ušutkati ostale pisce knjiga koji se sve češće pojavljuju i govore o tome - pita Stjepan Hranjec te najavljuje da će uredništvo HKK-a i dalje objavljivati svaki rad koji će zadovoljavati barem osnovna načela pismenosti, govoriti o daljoj i bližoj povijesti, pa tako i o Drugom svjetskom ratu i neposrednom poraću.
- Da je ijedan od navedenih (Horvata i Marđetka, op.n.) poslao rad koji se ne temelji na mitomanstvu, nego na istraživanju dokumenata, svjedočanstava i sličnog, mi bismo ga objavili. No, lakše je etiketirati. To je provjerena praksa iz nedavne prošlosti - zaključio je prof. dr. Stjepan Hranjec.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2964