Kultura i prosvjeta 16.07.2018. 13:09. Zadnja izmjena: 16.07.2018. 13:20.

Erasmus+

I. OŠ Čakovec: Poduzetništvo i financijska pismenost osnovnoškolaca

Prva osnovna škola Čakovec bila je glavni koordinator međunarodnog projekta Erasmus+ koji se bavi razvojem poduzetništva i financijskom pismenošću učenika u osnovnoškolskom obrazovanju, a koji je proveden u suradnji sa školama iz Rijeke, Češke, Portugala, Turske i Italije.

U sklopu projekta čiji je cilj kod učenika razviti svijest o važnosti odgovornog ponašanja prema svim dobrima kojima raspolažemo, štednje, dijeljenja i ponovne upotrebe stvari, učenici I. osnovne škole Čakovec Jan Belak, Noa Turk, Marko Šarić, Marin Jurinec i Edvin Janković, učiteljice Draženka Blažeka i Marija Toplek te glavna koordinatorica projekta i učiteljica informatike Ivana Ružić boravili su u partnerskoj školi u Cerignoli u Italiji. Razvoj poduzetničkih kompetencija odvijao se kroz radionice u kojima su učenici osmišljavali i izrađivali vlastite proizvode i usluge, upoznali osnovne poduzetničke pojmove i temeljne vještine, pratili tijek novca te osmišljavali marketinšku kampanju.

Učenici i učitelji iz pet gostujućih partnerskih škola upoznali su školu Istituto Comprensivo Carducci Paolillo, metode i načine rada u toj Školi, kulturu, povijest i tradiciju Apulije. Obzirom da je posebnost Škole njegovanje glazbe svi učenici učili su svirati različite instrumente, stvarati glazbu uz pomoć računala te razvijati poduzetničke vještine u kulturi. Posjetili su muzej žitarica i naučili izrađivati tradicionalne kolačiće te u posjetu muzeju čokolade u Andriji upoznali proces izrađivanja čokoladnih pralina. Od važnijih znamenitosti vidjelo su kraljevsku palaču u gradu Caserta i posjetili mjesto Alberobelo.

Izvor: 3298