Kultura i prosvjeta 14.01.2017. 10:10.

Dobitnica Rektorove nagrade

Isabella Koprivec: Sve što radim ne bih nikad mogla bez obitelji i prijatelja

Isabella Koprivec u akademskoj godini 2015./2016. dobila je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za rad u području biomedicine i zdravstva za rad pod nazivom Uloga topivih adhezijskih molekula sICAM i sVCAM u etiologiji i dijagnostici fibromialgije. Ova 22-godišnja dolazi iz Čakovca te je prije četiri godine upisala Farmaceutsko – biokemijski fakultet, a zašto je odabrala upravo taj, objasnila nam je sama.

"FBF sam odabrala jer mi se područje biomedicine oduvijek sviđalo. Nakon što sam pregledala studijske programe raznih fakulteta, zaključila sam da na mom fakultetu postoji najviše predmeta koji se bave meni zanimljivom molekularnom biologijom i biokemijom, a za razliku od ostalih sličnih fakulteta ostavlja mi više mogućnosti za kasnije, dodatno obrazovanje. Svidjelo mi se da mi ostaje mogućnost izbora čime se točno unutar polja biomedicine želim baviti."

Koje su osnovne značajke rada za koji si nagrađena?

"Rad spada u kategoriju koja se službeno zove individualni znanstveni rad, no zapravo sam ga radila s kolegicom Josipom Korman. Radi se o bolesti koja danas predstavlja velik problem jer oboljele osobe pate od raznih neugodnih simptoma, a nema načina kojim bismo mogli sa sigurnošću utvrditi da se radi baš o toj bolesti i time započeti pravilno liječenje. U radu smo istraživale vezu između određenih molekula u organizmu i fibromialgije, s ciljem poboljšanja dijagnostike i boljeg razumijevanja te bolesti".

Koliko ste dugo radile na ovom znanstvenom radu?

"Ako se zbroji rad u laboratoriju, obrada podataka i na kraju pisanje i oblikovanje rada, sve skupa je trajalo šest mjeseci. S obzirom na to da sam radila s dobrom prijateljicom i mentoricom s puno iskustva u tom području i radna atmosfera je bila opuštena. Bilo je dana kad je bilo teško sve organizirati i uklopiti, no to se uvijek da nadoknaditi, a iskustvo koje sam stekla puno vrijedi".

Ponekad je naporno, no ipak stignem uživati i provoditi vrijeme s dragim ljudima

Iako Isabella Koprivec adresu još uvijek ima u Čakovcu, zbog fakultetskih obaveza rijetko iz Zagreba dolazi kući u Međimurje. Naime, njezin fakultet kolokvije održava subotom, a predavanja obično traju sve do petka poslijepodne. "Skoro svi prijatelji su mi u Zagrebu, a i roditelji često znaju ići u Zagreb svojim poslovima tako da zapravo ne propustim jako puno. Kući dolazim za Božić i praznike, preko ljeta i, ako je to moguće, bar jednom svaki mjesec. Uvijek se volim vratiti kući, kazala je vrijedna studentica dodavši da se u budućnosti vidi okružena dragim ljudima radeći što voli, gdje god da to na kraju bude".

Uz sve te studentske obaveze, imaš li slobodnog vremena?

"Upisom na fakultet gdje je sve stručno i u istom području, shvatila sam koliko me drugih stvari potpuno izvan tog područja, poput na primjer fotografiranja ili arhitekture, zapravo zanima. Većinu slobodnog vremena ipak trošim na razna druženja s prijateljima i obitelji, s kojima znam pobjeći i na neki manji put ili u prirodu kad god je to moguće".

Znači, obitelj i prijatelji su ti najveća podrška u tvojim životnim odabirima?

"Sve što radim ne bih nikad mogla bez njih, oni su mi prioritet i velika podrška u životu. Imam nekoliko vrlo bliskih prijateljica bez kojih mi je dan nezamisliv, a opuštena druženja s obitelji znaju biti najbolji odmor od obaveza. Za sam rad velik dio zasluga ima i naša mentorica koja je kolegici i meni pružila priliku, imala povjerenja u nas, bila strpljiva i uvijek spremna pomoći. Uz uspjeh da imam takve ljude oko sebe, sve ostalo je samo bonus", kazala je krenuvši dalje u nove fakultetske pobjede Isabella Koprivec.