Kultura i prosvjeta 29.03.2019. 07:56. Zadnja izmjena: 29.03.2019. 07:59.

Erasmus +

Iskustvo koje neće zaboraviti: Učenici i učitelji OŠ Petar Zrinski Šenkovec posjetili Španjolsku

U sklopu Erasmus + projekta u koji se od početka ove školske godine uključila i naša škola, od 10. do 17. ožujka učenice Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec Inga Grgić, Stela Horvat, Katja Premuš, Tea Rojko, Hana Strniščak i Rudy Novak zajedno s učiteljicama Dunjom Novak i Sanjom Murk boravile su u Španjolskom gradu Caudete.

Naime, škola je uključena u projekt Erasmus+ „Listen, look and take part in! This is our cultural heritage.“ U projekt je uključeno šest zemalja: Španjolska, Italija, Portugal, Turska, Ujedinjeno Kraljestvo i Hrvatska. Cilj ovog  projekta upoznati kulturu drugih naroda te prikazati svoju, a glavni fokus je na tradicionalnoj glazbi i plesu.

Glavni koordinator ove mobilnosti bila je CEIP Gloria Fuertes, osnovna škola u gradu Caudete, a projekt će trajati dvije godine.

Učenici će još imati priliku posjetiti Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo, a i sami će ugostiti otprilike 20-ak učenika u svibnju ove godine. Sudionici projekta prisustvovali su nastavi kao i sudjelovali na brojnim radionicama. One su uključivale učenje španjolskih tradicionalnih plesova, glazbe i kulture. Igrali su i društvene igre, izrađivali razne tradicionalne predmete te prisustvovali festivalu „Falla day“ koji je posvećen dolasku proljeća. U tu su svrhu učenici Caudeta izradili po jednu znamenitost iz svake partnerske zemlje (za nas je to bio dvorac Zrinskih) kojeg su iznijeli na dvorište škole i uz vatrogasno osiguranje spalili prizivajući na taj način dolazak proljeća i novih, dobrih „vibracija“.

 Sve su učenice boravile kod obitelji domaćina te su tako još bolje upoznale njihov svakodnevni život i kulturu, okusile njihova kulinarska dostignuća – paellu (onu s piletinom i kunićem – jer je upravo takva tradicionalna u tom području Španjolske), gazpacho (opet s kunićem i mlincima) te brojne druge slatke delicije.

Škola domaćin također je sudionicima organizirala putovanje u grad Alcala del Jucar, prekrasan srednjovjekovni gradić okružen stijenama i pećinama zadivio je sve prisutne. Također su posjetili povijesni grad Xativa, grad u kojem su već tijekom 12. stoljeća Arapi proširili proces proizvodnje papira, a značajan je i po tome što su upravo odatle potekli Aleksandar VI., poznatiji kao Rodrigo de Borgia te Alfonso Borgia – oboje pape tijekom 15. stoljeća.  

Zanimljiv događaj bio je i ulazak u arenu za borbe s bikovima u gradu Caudetu.

Zadnji dan posjetili su Valenciju te uživali u Falla festivalu i jedinstvenim španjolskim narodnim nošnjama.

Izvor: Lidija Toth