Kultura i prosvjeta 09.02.2018. 06:48. Zadnja izmjena: 09.02.2018. 06:52.

Centar za kulturu Rudar

Ivica Kostelić u Murskom Središću o avanturi na Grenlandu

Naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić odazvao se pozivu Planinarskog društva Bundek kako bi održao putopisno predavanje o svojoj avanturi na Grenlandu, kamo je prošle godine otputovao s prijateljem iz Slovenije Mihom Podgornikom. Publika je u dvorani centra za kulturu Rudar u M. Središću imala prilike čuti  detalje o teškim pripremama koje su bile nužne za uspješno prevaljivanje 550 kilometara duge rute po Grenlandu koja je trajala 18 dana, 10 sati i 52 minute. Ivica je pričao i o ekstremnim vremenskim uvjetima kojima su bili izloženi, kao što su temperature zraka i do 35 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, udari vjetra i do 120 km/h te visoki nanosi snijega, a koje su uzele svoj danak, pa je Ivica zbog teških ozeblina po licu i tijelu bio primoram odlaziti u barokomoru, dok je njegov kolega ostao bez dijela prsta na ruci.

- Pripreme su bile zahtjevne i temeljite, a oprema koju smo nosili sa sobom težila je 80 kilograma. Važno je bilo znati kakve će biti vremenske prilike, gdje ćemo spavati i što ćemo jesti. Dobra organiziranost bila je ključna za uspješnost, rekao je Kostelić.
I dok jedni ovakvu vrstu avanturizma povezuju s ludošću, drugi sa hrabrošću, jedno je sigurno, mentalna snaga koju su u svladavanju ove pustolovine pokazali Kostelić i njegov suputnik je ključ koji je otvorio vrata uspjeha. Ono što je svakako za pohvalu je i humanitarna nota ove pustolovine kojom je Kostelić pomogao prikupiti novčana sredstva za Udrugu za sindrom Down Međimurske županije.